Vineri seara, Curtea Artiștilor s-a dovedit neîncăpătoare pentru zălăuanii dornici să-i vadă pe Maia Morgenstern și Marius Bodochi în piesa “Elixir”. Nu e prima dată când cele două nume mari ale scenei românești ajung la Zalău, chiar dacă, aici, nu avem teatru. Surprinzător, acest minus a făcut experiența mai interesantă, atât pentru public, cât și pentru artiști.

“La Zalău. O seară perfectă. În curte la bunici. Un spectacol: Elixir. Un coleg: Antidepre(sivul) meu, Marius Bodochi. Regia Marcel Țop. Public, oameni. Râsete. Răcoare. Pere coapte. Și emoție. Și ambiție. Și treabă de făcut. Și proiecția. Și luminile: două, trei reflectoare încrucișate. Iar se râde, apoi se lăcrimează. De drag. Mulțumesc, Zalău Vă felicit, colegilor. Din inimă, că ne-ați dat lecție. De pasiune, de determinare. Construire și continuitate. Vouă chiar vă tre’be teatru. Bine Prodan Darius, Pro Teatru și Curtea Artiștilor. În curtea bunicilor. Au stat oamenii și pe păturică, să ne vadă. Mi-au dat lacrimile”, a fost mesajul postat pe rețelele de socializare de Maia Morgenstern după reprezentația de la Zalău.

Piesa “Elixir”, care a încântat publicul zălăuan, spune povestea a doi foşti iubiţi, Adam şi Louise, care trăiesc la mii de kilometri depărtare unul de celălalt, el la Paris, ea în Montréal. Corespondând pe e-mail, cei doi îşi evocă trecutul comun, rănile încă neînchise, momentele de bucurie, dar şi noile relaţii. Ceea ce-i apropie însă a doua oară este prietenia, construită de comun acord şi însoţită de o provocare: ar putea să-şi reînvie dragostea tocmai vorbind despre dragoste?

Eric-Emmanuel Schmitt, observator minuţios şi lucid al capriciilor inimii, reuşeşte să transpună în această piesă, cu fine şi surprinzătoare nuanţe, parcursul plin de capcane al unei legături amoroase tipice pentru vremurile noastre.

“În Elixirul dragostei m-a interesat mai ales distincţia dintre dorinţă şi sentiment. Cred că, în privinţa iubirii, problema constă în faptul că denumim cu acelaşi cuvânt două teritorii diferite: cel al dorinţei şi cel al sentimentului. La graniţa dintre ele, atunci când încercăm să împăcăm atracţia fizică şi dragostea, se nasc marile noastre poveşti, nu întotdeauna fericite”, spune Eric-Emmanuel Schmitt.

Trei ani de spectacole în Curtea Artiștilor

“17 august 2018 – Primul spectacol organizat de Pro Teatru la Curtea Artiștilor (e același spațiu, dar arăta puțin diferit atunci). Am ales ziua în care am organizat și desfășurat primul spectacol, ca ziua Pro Teatru. Au trecut 3 ani de atunci și încă sunt uimit cum a crescut acest proiect ca Făt Frumos. Și asta doar datorită oamenilor frumoși care au fost alături de noi în acești 3 ani. De la spectatori la artiști, de la voluntari la parteneri, de la colaboratori la susținători, au reușit împreună să se întâlnească prin Pro Teatru și să realizeze atâtea spectacole și proiecte în Zalău, cum nu spera nimeni acum 3 ani. Vă mulțumim! Pro Teatru este un proiect al oamenilor, pentru oameni! La mulți ani!”, spune Darius Prodan, fondatorul Asociației Pro Teatru.