Municipalitatea a facut public bilantul cheltuielilor din bugetul local al celor trei zile de sarbatoare din centrul orasului.
Primaria Municipiului Zalau a fost organizatorul ‘‘Zilelor Orasului’’ si al Festivalului Roman ‘‘Zalau- Porolissum’’, evenimente desfasurate la sfarsitul saptamanii trecute si a caror organizare a inghitit din bugetul local aproape 40 de mii de lei. Totusi, fata de alti ani, s-au cheltuit mai putini bani si, facand o comparatie intre editii se observa eforturi financiare din ce in ce mai mici din partea autoritatii locale, raportat, evident, la preturile pietei – spre exem-plu in 2010 s-au cheltuit aproximativ 172 de mii de lei.
‘‘Este imbucurator faptul ca (…) efortul financiar propriu pentru organizarea acestor sarbatori este din ce in ce mai redus. Practic, din sponsorizari si taxele obtinute din inchirierea spatiilor comerciale s-au adunat aproximativ 224 de mii de lei’’, a declarat viceprimarul Daniela Cota. Din aceasta suma atrasa la buget, 169 de mii de lei au reprezentat sponsorizari si peste 55 de mii de lei s-au adunat din inchirierea spatiilor. Municipalitatea a cheltuit cel mai mult pe drepturile de autor catre Uniunea Compozitorilor – aproximativ 10.500 de lei – o suma uriasa, mai ales ca nu include si prestatia artistilor: ‘‘Nu mi se pare justificata suma, dar asta e! Chiar si pentru caii inchiriati, scena, decoruri etc. ne-au taxat’’, marturiseste viceprimarul.
In ciuda conditiilor meteo din weekend oamenii au fost prezenti la toate manifestarile din centru, iar reprezentantii executivului din cadrul Primariei au dorit sa le multumeasca pe aceasta cale iar celor care locuiesc in zona centrala sa isi ceara scuze deoarece ‘‘au avut parte de disconfort de vineri pana duminica seara si nu este usor sa te odihnesti cand afara e forfota’’, a explicat Daniela Cota.
La capitolul multumiri se regasesc si trupele locale ce au participat la parada din seara zilei de sambata: ‘‘Cohors III Campestris’’ si ‘‘Lupii Daciei’’ coordonate de specialistii Muzeului Judetean Salaj, ‘‘Luptatorii de la Porolissum’’ – condusi de Cristian Macai si grupurilor de ‘‘Zane’’ si ‘‘Nimfe’’, coordonate de Roxana Dobocan si Ancuta Maries.
Sarbatoarea va fi mutata din centru
Forfota, aglomeratia, traficul blocat, cantecele, poate inconstienta si… ‘‘lipsa celor 7 ani de-acasa’’ a unora dintre participanti au dat de gandit municipalitatii. Pentru editiile viitoare s-a luat in calcul mutarea locatiei intr-o alta zona pentru a evita aglomeratia din centru si paralizarea bulevardului.
‘‘Oricum, fata de anii trecuti, acum au fost modificate mai eficient si traseele autobuzelor, am redirectionat traficul rutier prin Piata Unirii si a contat foarte mult, insa au mai existat si erori. Nu am stabilit o noua locatie pentru aceste sarbatori, dar va trebui sa ne gandim la solutii’’, a concluzionat viceprimarul Daniela Cota.
Pentru editiile viitoare Primaria Zalau spera sa atraga cat mai multi comercianti, deoarece anul acesta s-au incheiat contracte doar cu 111 persoane fizice si juridice. Una dintre cauzele neparticiparii in numar mare a comerciantilor de suveniruri si artizanat ar fi desfasurarea in acelasi interval de timp a Festivalului Medieval de la Sighisoara.
Festivalul Roman va fi separat de Zilele Zalaului
Incepand cu 2012, Primaria Zalau intentioneaza sa acorde o atentie speciala Festivalului Roman ‘‘Zalau – Porolissum’’, astfel ca acest eveniment axat pe reconstituire istorica sa fie organizat separat de Zilele Zalaului, mai ales ca exista si bani alocati acestui proiect. ‘‘Pentru organizarea acestui festival am accesat un proiect: ‘‘Promovarea Festivalului Roman Zalau – Porolissum – instrument de promovare a siturilor arheologice locale’’, proiect in valoare de un milion de lei. Este un proiect realizat in colaborare cu Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si prevede participarea la targuri de turism in tara si strainatate, dar si promovarea evenimentului la televiziuni, radio si presa scrisa’’, a marturisit vice-primarul Daniela Cota. Aceasta declara ca se va pune accentul pe promovarea Festivalului in sine, dar se doreste si mediatizarea castrului roman de la Porolissum: ‘‘Vorbim, practic, de doua elemente care pot deveni branduri pentru municipiu si chiar pentru judet; de aceea ne dorim sa acordam mai multa atentie acestui eveniment si sa il organizam separat de Zilele Orasului’’.
Va deveni oare acest festival la fel de cunoscut precum cele de la Sighisoara si Muntele Gaina? O intrebare la care doar salajenii pot raspunde prin implicarea lor, dar certitudinea disponibilitatii din partea autoritatilor locale de a investi bani exista.
Mai putini bani de la buget pentru ‘‘Zilele Orasului’’
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...