Ca sa scape de amenzile pentru munca la negru, angajatorii isi dau oamenii afara si ii reangajeaza ca zilieri, pentru a nu plati darile la stat.
Legea zilierilor se dovedeste a fi o portita prin care angajatorii obisnuiti sa plateasca muncitori la negru pot scapa de plata contributiilor la asigurarile obligatorii catre stat. Cei care angajeaza zilieri trebuie sa plateasca la stat doar impozit pentru remuneratia lucratorilor cu ziua, nu si alte contributii. Angajatii accepta aceste compromisuri fara a constientiza ca pierd calitatea de asigurat la sanatate, asigurarea la somaj si vechimea la pensie.
O analiza a situatiei contractelor de munca pe perioada 1 mai – 31 iulie a Ministerului Muncii, Familieii si Protectiei Sociale (MMFPS) arata ca, de frica amenzilor drastice pentru munca „la negru”, foarte multi angajatori au incheiat contracte de munca pe perioada determinata. Oadata cu intrarea in vigoare a legii zilierilor, multe contracte de munca (dintre cele nou incheiate) au incetat, cu acordul partilor, pentru ca, mai apoi, muncitorii sa fie trecuti in registrul zilierilor. Simplu si perfect legal.
Situatia se verifica inclusiv la nivelul judetului nostru. Potrivit informatiilor furnizate de Daniela Biris, inspector sef al Inspectoratului Teritorial de Munca (ITM) Salaj, la finele lunii iulie erau inregistrati 705 de zilieri. In perioada 1 mai – 31 iulie au incetat un numar de 3.521 de contracte de munca, dintre care 763 sunt dintre cele nou incheiate, dupa nici trei luni de la angajare. Aproximativ tot atatia cati au fost angajati ca zilieri pana la finele lunii iulie. „Trucul preferat al celor mai multi dintre angajatori este sa inchida in 2-3 luni sau chiar in 24 de ore contractele de munca si sa ii reangajeze, pe aceiasi muncitori, in Registrul de Evidenta a Zilierilor. Cele mai multe nereguli sunt in domeniile publicitate, agricultura, silvicultura, intretinere si curatenie, exploatari forestiere etc.”, este concluzia Ministerului Muncii.
Reprezentantii ITM Salaj ne-au mai spus ca, in judetul nostru, la finele lunii iulie erau inregistrate ca fiind active un numar de 50.896 contracte de munca. Numai in luna iulie au fost incadrate cu contract individual de munca 1.361 de persoane.