Imbunatatirea iluminarii adaposturilor este o cale relativ ieftina de sporire a productiei fara investitii prea mari. Vrei cu pana la 15 la suta mai mult lapte? Asigura 15-16 ore de lumina pe zi la vacile in lactatie.
Lumina nu este necesara 24 de ore pe zi. Legatura dintre durata luminii si sporul de productie este melatonina, un hormon care permite vacilor sa „citeasca” durata zilei-lumina. Nivelul melatoninei in sange este ridicat in perioada de intuneric si scazut in perioada de lumina. Cand vacile primesc mai multa lumina, melatonina transmite ficatului vacilor un semnal sa secrete un alt hormon (IFG-1) care este implicat in secretia si productia de lapte. Un temporizator care porneste si opreste lumina la orele dinainte stabilite este o modalitate de control a duratei mai lungi de iluminare. O culoare mai buna se obtine de la lampile halogene metalice.
Amplasarea
Principalul scop este de a asigura suficienta lumina in locurile in care vacile isi petrec cel mai mult din timpul lor, adica in zonele de furajare si de odihna. Specialistii recomanda o iluminare de 215 lucsi in zonele de furajare si de 110 lucsi in zona de odihna. Cea mai frecventa greseala cre se intalneste in grajdurile de vaci, inclusiv in cele nou construite este ca lampile sunt montate diect deasupra aleilor. Problema este ca nu acolo avem nevoie de lumina, ci deasupra ieslei si deasupra cusetelor de odihna. pentru a eneficia la maxim de suplimentul de lumina, trebuie sa amplasezi lampile deasupra zonelor de furajare si de odihna, sa asiguri intensitate optima si uniformitate iluminatului in grajd. Asigurarea uniformitatii luminii este o alta prioritate. Rezultatele apar in timp. Raspunsul de productie in urma maririi duratei zilei-lumina nu apare peste noapte. Este nevoie de timp pentru ca nivelul sangvin sa creasca si sa stimuleze consumul suplimentar de furaje si productia de lapte.. De cele mai multe ori cresterea productiei este treptata si efectul iluminatului suplimentar apare dupa patru-sase saptamani.
In repausul mamar
In cazul vacilor intarcate, durata zilei lumina trebuie sa fie mai mica. Un experiment efectuat pe vacile in repaus mamar arata ca productia de lapte in lactatia urmatoare este cu trei kilograme pe zi mai mare la vacile expuse doar opt ore la lumina fata de cele expuse 16 ore. La vacile in repaos mamar se stinge lumina.