Identitatea cultural – istorica rezista in functie de modul in care stim sa pastram si sa facem cunoscute si altora traditiile si obiceiurile noastre, folclorul si portul popular, tot ceea ce contureaza identitatea fara de care nici un popor nu ar mai putea fi un popor. A ocroti identitatea, trasatura suprema care confera actul de noblete al unui neam, este, poate, lectia cea mai importanta pe care trebuie sa o facem cunoscuta si generatiilor tinere.
In acest sens, Filiala Zalau a UVVG Arad in parteneriat cu Centrul de Cultura si Arta Zalau au initiat proiectul cu tema: „Mai aproape de traditie – Identitatea in constiinta valorilor culturale si traditionale salajene – Universalitatea valorilor salajene prin dimensiunea unicitatii lor”.
Derularea acestui proiect a avut loc vineri 25.10.2013, cand cadrele didactice de la Filiala Zalau, alaturi de studentii lor, au organizat un itinerar cultural avand ca locatii „Expozitia de arta populara” a doamnei Gratiana Pop si „Manastirea Stramba”.
Activitatea cultural – artistica pe care doamna Gratiana Pop o desfasoara in satul natal o recomanda drept una dintre cele mai active si valoroase pastratoare si continuatoare a traditiilor si obiceiurilor salajene. Am inteles aici ce inseamna cu adevarat pasiunea, efortul si sacrificiul, si mai ales de unde izvoraste atata daruire: din dragostea pentru neamul din care ne tragem cu totii radacinile.
Expozitia de arta populara a insemnat intoarcerea intr-un spatiu traditional, un spatiu de spiritualitate romaneasca :
– portul popular salajean – marca a identitatii etno-culturale, emblema care ne confera trasatura de unicitate si frumusete;
– folclorul – document pretios, o realitate a identitatii salajene si un punct de reper pentru pozitia noastra spirituala si culturala in spatiul national.
Ocupand un loc special in randul mesterilor populari din Salaj, fiind si un stralucit creator popular, doamna Gratiana Pop ne-a prezentat si colectia de costume populare create dupa tipare proprii.
Si nu in ultimul rand, am fost poftiti sa vizitam prima casa taraneasca din judet devenita un adevarat muzeu al satului. Trecand pragul acestei case, te vei trezi intr-o lume incremenita in timp, care, aici, are parca darul de a grai o poveste: „e povestea taranului de ieri, cu portul sau, cu obiceiurile sale, cu tot ce tine de viata satului…”. Este o lume plamadita cu migala, o lume de semne si simboluri care au darul de a descoperi celor ce patrund in ea semnificatii si valori.
In drumul spre manastire, studentii nostri au avut placerea de a asculta muzica populara autentica, doamna Gratiana Pop fiind si o valoroasa interpreta a muzicii din zona Salajului. Din lada de zestre a casei-muzeu, plamadita cu multa pricepere, li s-a dat viata obiceiurilor si traditiilor de altadata: e casa in care aceste valori spirituale traiesc inca!.
Si nu spunem acest lucru intamplator, obiceiul sezatorii sau „sezatoarea”, organizat cu grupul de femei din sat, ramane o marturie vie. Despre toate aceste obiceiuri si traditii am aflat multe lucruri interesante pe tot parcursul acestui drum.
Si un ultim popas: manastirile – adevarate comori de arta ale unui popor si marturii ale unei vechi evlavii.
La bisericuta din lemn, incadrata intr-un peisaj natural aducator de liniste si pace, studentii nostri au avut ocazia sa descifreze si sa admire spiritul de migala si rabdare al mesterilor populari, modul armonios in care ei au stiut sa imbine elementele arhitecturale, frumusetea artistica a intregului locas.
Drumul spre casa a fost unul al implinirilor si al concluziilor.
Ne bucuram ca in spatiul universitar salajean au loc astfel de actiuni, ce isi propun sa valorifice, sa consolideze si sa promoveze zestrea culturala a tinuturilor noastre. Numai cunoscandu-ne identitatea, descoperind valorile propriei culturi, intelegand si respectand istoria vom fi capabili sa interactionam cu alte culturi, intelegandu-le si respectandu-le deopotriva valorile lor spirituale, pentru ca impreuna sa ridicam o lume mai buna pentru toti.
„Mai aproape de traditie: Identitatea in constiinta valorilor culturale si traditionale salajene”
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...