Magistratii sunt nemultumiti de prevederea prin care varsta de pensionare este majorata la 65 de ani, considerand-o nerealista atata timp cat speranta de viata la romani este de 72,5 ani. Mai ales ca aceasta profesie este una stresanta iar volumul de munca foarte mare. Proiectul prevede si recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale aflate in plata deja, iar CSM considera ca acest lucru echivaleaza cu o expropriere deoarece are ca rezultat diminuarea cuantumului pensiilor aflate in plata.
Vicepresedinta Tribunalului Salaj, Petronela Nasaudean, este de parere insa ca „avem un potential proiect de lege deoarece Guvernul a cazut in urma motiunii de cenzura. Intr-adevar prin proiect sunt taiate pensiile speciale dar cred ca pensiile magistratilor ar trebui sa faca parte din categoria celor speciale. In prezent acestea se stabilesc in procent de 80 la suta din ultimul venit insa fata de pensiile celorlalti magistrati europeni sunt mici. Un judecator roman iese la pensie acum cu aproximativ 25 de milioane. Iar noua nu ne este permis sa realizam venituri si din alte activitati tocmai datorita statutului pe care il avem. Legea pensiilor trebuie sa aiba in vedere si legislatia europeana, trebuie sa ne compatibilizam cu Europa”. In plus, in ceea ce priveste recalcularea pensiilor aflate in plata deja asa cum prevede legea lui Boc, acest lucru nu ar fi posibil deoarece, potrivit aceleiasi surse, o lege nu are efect retroactiv.
Guvernul Boc sustinea ca sistemul de pensii se va prabusi daca nu vor fi aplicate masurile prevazute de actul normativ, care readuce echitatea intre diverse categorii de pensionari prin eliminarea pensiilor speciale si recalcularea lor. Noul premier desemnat, Lucian Croitoru, a declarat ca este important sa avem adoptata legea pensiilor pana la sfarsitul lunii noiembrie.