In multe magazine din satele noastre, in special din cele mai indosite, gasesti adevarate „bombe” alimentare. Zilele trecute, la redactia ziarului nostru a poposit un cetatean care spunea ca este din comuna Halmasd si care mi-a aratat un pachet de biscuiti cu data de expirare 29 IX 2001. Omul sustine ca biscuitii au fost cumparati de la un magazin satesc de pe traseu. Se prea poate. Adevarul este ca intr-un nedorit top al firmelor care nu inteleg ca pun in pericol viata si sanatatea consumatorilor, pe primul loc se afla cele de la tara. Aici, patronii stiu ca controalele vin mai rar si multe dintre marfuri sunt uitate pe rafturi de ani de zile.

Inchide poarta si da drumul la caini!
Un inspector din cadrul Comisariatului Judetean pentru Protectia Consumatorului Salaj, afirma ca pentru a le ingreuna munca, in general proprietarii de magazine mixte care se simt pasibili de amenda isi inchid usile atunci cand se da sfara in sat ca inspectorii au intrat in localitate pentru a efectua verificari. In acest context inspectorii de la Protectia Consumatorului si cei sanitar-veterinari nu au cum sa depisteze intotdeauna problemele din spatele usilor inchise. Desi controalele se fac in timpul programului de lucru al magazinelor. In mod normal, nerespectarea programului de functionare este un aspect care poate fi sanctionat de catre inspectorii de la OJPC. „Cele mai multe sanctiuni le dam in mediul rural, pentru ca acolo se depisteaza cele mai multe neregului. De obicei, cei din mediul rural sunt mai putin controlati, ajungem mult mai greu acolo. Mai e o problema, pentru ca atunci cand colegii mei intra intr-o comuna sau un sat, agentii economici isi dau veste prin telefon si toti inchid si nu poti sa intri abuziv peste ei. In aceste conditii, este foarte greu sa-i controlezi. Controlezi doar ceea ce prinzi deschis”, a declarat inspectorul OPC care a dorit sa-si pastreze anonimatul.

Nereguli cu …carul
Un raport al unei echipe mixte de control (Protectia Consumatorului, Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor si Directia de Sanatate Publica) arata ca „cele mai frecvent intalnite neconformitati au fost necertificarea instruirii profesionale privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena, nu toate unitatile sunt dotate cu utilitati, apa curenta, canalizare, grupuri sanitare, mijloacele de can-tarire a produselor alimentare nu prezinta verificarea metrologica in conformitate cu prevederile legale, respectiv foarte multe produse aveau data durabilitatii minimale depasita”.

Vin caldurile si… intoxicarile
Asadar, nu este de mirare ca autoritatile au concluzionat la unison ca cele mai mute nereguli in privinta igienei manipularii produselor si nu numai se regasesc in mediul rural. Iata ca vine primavara si vara si alimentele depozitate in conditii improprii pot deveni automat un generator de intoxicari in masa. Asta ne-ar mai trebui!