In urma cu trei ani si mai bine, o familie din Zalau a inceput demersurile pentru adoptia unui copil. Procedurile greoaie din sistemul adoptiilor din Romania au facut ca familia sa ramana fara copil, iar copilul fara parinti, pentru ca acesta a ajuns la majorat. Cazul este edificator pentru cat de greoi este procesul adoptiei.
Desi zeci de familii din Salaj doresc sa le ofere copiilor institutionalizati un trai mai bun, ele nu au cum pentru ca procesul de adoptie e indelungat si greoi. Potrivit Violetei Milas, director al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Salaj, in cursul anului trecut au fost inregistrate doar sase cazuri de adoptie. „In ultimii doi ani s-a finalizat adoptia la un numar de aproximativ 30 de copii. Pentru 28 de copii nu s-a reusit identificarea unei familii atestate si doritoare. Copiii la care nu s-a reusit identificarea unei familii adoptatoare sunt copii care fac parte din categoria celor greu adaptabili din motive de varsta, etnie, stare de sanatate”, a precizat Milas. Totusi, exista in acest moment in Salaj un numar de opt familii atestate care asteapta un copil dintre cei declarati adoptabili de catre DGASPC.
Procedura de adoptie dureaza cat vrea Oficiul Roman de Adoptie
Procedura de adoptie dureaza aproximativ un an de zile de la depunerea cererii de evaluare pana la incuviintarea adoptiei. Un an, uneori doi, trei si chiar mai mult. Durata unei adoptii si succesul procesului depinde in primul rand de asteptarile si pregatirea adoptatorilor. Copii din sistem sunt mai usor de adoptat, insa drepturile si aportul parintilor biologici si a rudelor pana la gradul IV nu sunt sterse. Pe parcursul activitatii de consiliere sunt furnizate informatii vis a vis de realitatile copiilor din sistemul de protectie. Prin urmare, familia isi stabileste prioritatile altfel decat cele cu care a venit initial. „Intelegem prin asta ca devine, de exemplu, prioritate sanatatea sau potrivirea temperamentala, inaintea varstei sau aspectului fizic”, adauga Violeta Milas.
Familia adoptiva nu scapa de monitorizare dupa incheierea procesului de adoptie. Conform legislatiei in vigoare, monitorizarea post-adoptie se realizeaza trimestrial pentru o perioada de cel putin doi ani. In aceasta perioada se urmareste evolutia copilului adoptat si a relatiilor dintre dintre acesta si familia adoptatoare si se intocmesc rapoarte trimestriale. La incheierea perioadei de monitorizare postadoptie se realizeaza si inchiderea cazului, iar situatia este transmisa Oficiului Roman de Adoptii (ORA). In ceea ce priveste parintii naturali, acestia pot obtine informatii cu caracter general privind persoana adoptata numai daca exista acordul expres al acesteia sau, dupa caz, al persoanei sau familiei adoptatoare.
Conditii de adoptare
Conform legislatiei in vigoare, orice persoana sau familie care a fost atestata ca apta sa adopte un copil are acest drept. In acelasi timp, trebuie indeplinite cateva conditii de fond prin care adoptatorul trebuie sa fie cu cel putin 18 ani mai in varsta decat adoptatul. Adoptatorul sau familia adoptatoare trebuie sa indeplineasca garantii morale si conditii materiale necesare cresterii, educarii si dezvoltarii armonioase a copilului. Persoanele care nu au capacitatea deplina de exercitiu, precum si persoanele cu boli psihice si handicap mintal, nu pot adopta un copil. Doua persoane nu pot adopta impreuna, nici simultan si nici succesiv, cu exceptia cazului in care sunt sot si sotie. Doua persoane de acelasi sex nu pot adopta impreuna un copil.