In localitatile mici vor fi distribuite prin primarii, iar in cele mari prin posta
Proiectul de lege privind modul in care se va realiza distribuirea cardurilor electronice de sanatate a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii, urmand ca in luna octombrie sa devina lege. Conform proiectului care modifica legea privind reforma sanatatii, publicat pe site-ul Ministerului Sanatatii, „di-stributia cardurilor catre salariati se realizeaza prin primarii si serviciile locale de evidenta a populatiei, pentru mediul rural si localitatile urbane cu o populatie de pana la 15.000 de locuitori, dar si prin serviciile postale, pentru mediul urban si localitatile cu o populatie mai mare de 15.000 de locuitori”. Proiectul mai arata ca aceste carduri „pot fi distribuite si prin intermediul Caselor de Asigurari de Sanatate numai in situatia in care nu se poate realiza in modalitatile anterioare”.
Marius Tautu, presedintele Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, a declarat ieri pentru Graiul Salajului ca, „odata ce medicii de familie au fost scosi din calculul de distribuire a cardurilor, a fost nevoie sa se gaseasca noi solutii de distribuire”. Tautu mai precizeaza ca „exista un proiect de lege care prevede ca aceste carduri sa fie distribuite de primarii sau prin serviciile postale, insa pana in prezent nu s-a discutat cu aceste institutii”, mentionand sugestiv ca „in luna octombrie, pro-iectul va deveni lege si traim intr-un stat de drept, iar legea trebuie respectata”. Cat despre posibilitatea ca aceste carduri electronice de sanatate sa fie distribuite de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Salaj, presedintele CJAS Salaj ne-a declarat ca „avem posibilitati de a le distribui, dar sunt limitate”. Conform celor declarate de Marius Tautu, „luna viitoare, dupa aprobarea legii, cardurile vor ajunge si in judetul nostru”. „Cate anume nu stiu, dar vor avea prioritate categoriile de persoane varstnice, bolnavii cronici, pensionarii si persoanele cu han-dicap”, a incheiat presedintele CJAS Salaj.
La nivel national, au fost tiparite sapte milioane de carduri electronice de sanatate.
Ce este cardul electronic de sanatate
Cardurile electronice de sanatate inlocuiesc adeverinta de asigurat pe care o elibereaza casele judetene de asigurari de sanatate, iar utilizarea cardului va fi obligatorie dupa ce sistemul va fi implementat in toate judetele. De mentionat este ca asiguratii nu vor plati pentru a intra in posesia cardului de sanatate.
Cardurile electronice de sanatate vor contine, pe langa datele de identificare ale asiguratului, si date care privesc starea de sanatate a pacientului: grupa sanguina, RH-ul, diagnostice me-dicale cu risc vital, boli cronice, dar si datele de contact ale medi-cului. La cerere, asiguratul poate opta sa fie mentionat pe card daca este sau nu cuprins in programul donatorilor de organe.