Sezonul apicol nu se incheie odata cu terminarea unui mare cules. August este luna in care mai multe specii de interes apicol se afla in diferite fenofaze de inflorire. Va prezentam cateva specii nectaro-polenifere care infloresc in aceasta luna: Anghinarea (Cynara scolymus), Busuiocul de miriste (Stachys annua) Rapita salbatica (Brassica rapa), Palamida (Cirsium arvense), Papadia (Taraxacum officinale), Sulfina alba (Melilotus allbus), Ridichea salbatica (Raphanus raphanistrum), Roinita (Melissa oficinalis), Trifoiul rosu (Trifolium pratense), Izma buna (Menta piperita). Totodata in luna august se afla pe primul plan pregatirile pentru sezonul apicol activ al anului urmator. Toate lucrarile fluxului tehnologic trebuiesc acum efectuate la timp, cu pricepere si exigenta maxima, acestea garantand o o buna traversare, fara pierderi, a sezonului rece si un inceput bun in primavara urmatoare.
Furtisagul in stupina reprezinta una dintre cele mai primejdioase stari in existenta fiecarei familii de albine, putand determina diminuarea ei, a mai multor stupi sau a intregului efectiv. Deci se cere o maxima atentie la prevenirea furtisagului, sau daca fenomenul a aparut el trebuie rapid si energic combatut. Pentru umplerea cu miere a unei singure celule, albina trebuie sa aduca de 17 ori nectarul in acea celula.
Nu uitati! Masurile de mentinere a puterii familiilor de albine, luate in luna precedenta, vor fi completate prin crearea conditiilor optime in cuib, pentru cresterea intensa de puiet. Se impune reducerea volumului cuibului, impachetarea acestuia si introducerea in mijlocul lui a fagurilor goi, in cre au crescut mai multe generatii de puiet. Vor fi inlocuite matcile care nu oua normal, prin unirea cu nuclee cu matci de rezerva.