Luminaţia de la pioşenie la comerţ nebun

imagine-articol0_47698

 

La sfârşitul acestei săptămâni, cam toată lumea trece prin cimitir să-i viziteze pe cei pe care i-au pierdut. Nu ştiu dacă cei plecaţi în locuri cu verdeaţă şi fără suspine sunt sensibilizaţi de prezenţa apropiaţilor de pe pământ la locurile lor de veci, dar ştiu că făcătorii de lumânări şi vânzatorii de flori trag zdravene foloase după pomenirea morţilor.

Lumânările sfinţite, recomandate de preoţi, se vând la preţ dublu faţă de suratele lor din magazine. Deh, sunt sfinţite. “n Hala agroalimentară a Zalăului, ieri, preţul ghivecelor cu crizanteme a crescut de câteva ori. Ghiveciul mic, cu o floare, care în urmă cu două săptămâni se vindea cu un leu, acum îl poţi cumpăra cu 2,5 – 3 lei. Coroniţele din flori de plastic au ajuns, de la 15 lei în urmă cu câteva zile, la 25 de lei. Coroniţele din flori naturale se vindeau şi cu 40 de lei bucata. Sub 20 de lei nu găseai un un buchet de crizanteme ca lumea. Vânzătorii ţineau la preturi, iar zecile de cumpărători nu se zgârceau. Când e vorba de „însufleţirea” mormintelor celor dragi, nici un efort, fie el chiar financiar, nu-i prea mare.
De la laic la religiosSlujbele de pomenire a morţilor sau luminaţiile se oficiază la sfârşitul acestei săptămâni în mai toate localităţile judeţului. Unele se ţin sâmbătă, altele duminică. De fapt, obiceiul de a-i cinsti pe cei morţi la data de 1 noiembrie sau în preajma acestei date nu datează decât de vreo cinci-şase decenii în Ardeal. La începuturi, manifestarea a avut un caracter laic. Pur si simplu era curăţenia de toamnă a mormintelor, în special în cimitirele reformate. stop_coloana Prin unele sate, după iluminaţie se aduna familia la casa celui mai vârstnic, unde avea loc o masă de pomenire. Activitatea gospodărească s-a extins şi în cimitirele altor culte religioase, aşa că astăzi manifestarea are un pronunţat caracter religios. Preoţii ortodocşi mai în vârstă susţin că „înnoirea mormintelor” are loc primăvara, înainte de Paşte, în Joia Mare, „dar nu e rău ca se face o curăţenie generală a mormintelor şi toamna”, spune preotul Ioan Pop. Cu această ocazie, oamenii au posibilitatea să se reculeagă câteva minute sau ore întregi la mormântul celor dragi, unde, de cele mai multe ori, depun buchete sau coroane de flori, aprind lumânări şi se roagă pentru cei adormiţi.

În cimitirul din Zalău au loc slujbe duminică de la ora 14.00

Potrivit informaţiilor primite de la protopopul Lucaciu, Luminatia în municipiul Zalău va avea loc duminică în Cimitirul municipal, cu slujbele oficiate de preoţi ortodocşi începând de la ora 14.00. Se va ridica un paos pentru pomenirea tuturor morţilor. Şi preoţii greco-catolici vor fi prezenti în Cimitirul municipal să se roage pentru sufletele celor plecaţi dintre noi.