imagine-articol0_47699

 

Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău şi Colegiul Naţional Silvania organizează marţi, 3 noiembrie, conferinţa dedicată personalităţii lui Iuliu Maniu cu tema „In memoriam Iuliu Maniu (1873 – 1953). Evenimentul se adresează atât elevilor de la Colegiul Naţional Silvania, cât şi publicului larg. 

De la ora 13.00 vor putea asista la prelegerile despre ideologul politic Iuliu Maniu elevii de la CNS, iar de la ora 17.00 se deschid porţile conferinţei pentru toţi zălăuanii. Conferinţa se organizează în Sala Festivă a Colegiului Naţional Silvania. În cadrul conferinţei vor susţine teme despre Iuliu Maniu profesorul de istorie Laszlo Laszlo şi dr. istoric şi şef de secţie la Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă, Marin Pop. Laszlo Laszlo va prezenta o prelegere cu tema „Iuliu Maniu a absolvit Colegiul Reformat din Zalău acum 125 de ani – în 1890, iar Marin Pop va susţine prelegerea „Personalitatea lui Iuliu Maniu”.
Despre Iuliu Maniu (1873 – 1953) amintim că şi-a început studiile la Şimelu Silvaniei şi le-a continuat la Blaj. De la Blaj, la sugestia profesorului Petri Mor, autor al monografiei comitatului Sălaj, s-a transferam la Colegiul Reformat din Zalău, actualul CNS. Iuliu Maniu a fost membru activ al mişcării naţionale a românilor din Transilvania şi unul dintre principalii artizani ai Unirii Transilvaniei cu România, fiind preşedintele Consiliului Dirigent al Transilvaniei. În perioada interbelică a fost premier al României din partea Partidului Naţional Ţărănesc (PNŢ).

Personalităţi care au studiat la şcoala care astăzi este Colegiul Naţional Silvania

Printre personalităţiile care au absolvit şcoala care astăzi este Colegiul Naţional Silvania se numără Ady Endre, Balasko Nandor, Biro Lalos, Victor Deleu, Ioan Andrei Domşa, Gyarmathy Samuel, Bela Kun, Kincs Gyula, Marton Gyula, Sziksazi Lajos, Zorgo Benjamin şi Moldovan Janos.
Ady Endre (1877 – 1919) a fost un poet maghiar, un inovator al poeziei, reprezentantul simbolismului. A absolvit în 1896. stop_coloana 
Balaskó Nándor (1918 – 1996) a fost sculptor. El este autorul statuii lui Ady Endre din fata scolii. În 1958 a câstigat un concurs de creatie dedicat temei „Auschwitz”. În anul 1970 a emigrat în Portugalia. A absolvit în 1937.
Biro Lajos (1856 – 1931) a fost cercetator si biolog care a facut o calatorie de explorare în Papua Noua-Guinea la sfârsitul secolului al XIX-lea. El a trimis în ţară o multime de exemplare din specile descoperite si descrise de el, care au intrat în dotarea unor muzee de stiinte ale naturii. Unele piese se regasesc si în dotarea CNS.
Victor Deleu (1876 – 1940) a fost un politician român, conducatorul resortului Internelor din Consiliul Dirigent de la Sibiu, apoi primar al Clujului interbelic.
Iulian Andrei Domsa (1887 – 1978) a fost avocat, politician si prefect al judetului Salaj între 1922 – 1925. A absolvit în 1906.
Gyarmathy Sámuel (1751 – 1830) a fost filolog şi profesor. Prin opera sa principala „Affinitas linguae hungaricae cum linguis fennicae originis demonstrata” (1791), a dovedit apartenenta limbii maghiare la familia limbilor fino-ugrice. A fost absolvent si profesor al colegiului.
Kincs Gyula (1856 – 1915) a fost profesor de filologie clasica, director de scoala şi redactor. În perioada când Kincs Gyula a fost directorul colegiului, în anii 1902 – 1903, a fost construit corpul de cladire cu trei nivele al colegiului – Corpul A .
Kun Béla (1886 – 1938) a fost avocat, ziarist, politician. A fost conducatorul Republicii Sovietelor din Ungaria.
Szikszai Lajos (1825 – 1897) a fost participant la Revolutia de la 1848, avocat, politician, vicecomite al Salajului, deputat. În timpul mandatului sau de vicecomite s-a construit cladirea actuala a Primariei, atunci era resedinta comitatului. A fost si un mare colectionar; a donat muzeului monede, colectia de obiecte arheologice si manuscrise.