August este ultima luna de vara. Daca in padure furnicile isi construiesc musuroaie mari, iarna se prevede a fi lunga si geroasa, iar daca in aceasta luna albinele propolizeaza urdinisurile, ne asteptam la o iarna lunga si grea.
Prioritati ale lunii august
Iata ce trebuie sa facem in stupina in luna august: extragerea mierii obtinute din culesul de vara, scoaterea fagurilor plini si capaciti din stupii orizontali, reducerea urdinisurilor in perioadele lipsite de cules pentru a preveni furtisagul, echilibrarea si completarea rezervelor de provizii pentru iarna, inlocuirea matcilor necorespunzatoare, deplasarea stupilor la culesuri tarzii de intretinere, practicarea hranirilor stimulente in vederea intensificarii cresterii puietului in perioadele de cules deficitar, primul tratament pentru combaterea parazitilor Varroa, inlocuirea mierii de mana, acolo unde este cazul, din rezervele de iernare.
E bine de stiut
Mierea cu continutul ridicat de glucoza cristalizeaza repede: cum ar fi mierea de floarea soarelui, sparceta, rapita. Daca in nectar predomina fructoza, aceasta cristalizeaza mai greu, cum ar fi mierea de salcam, sulfina si castan.
Apicultorul cu vechime suporta pana la 500 de intepaturi, in timp ce persoanele alergice pot muri din cauza unei doze minime de venin de albine.
Prezenta trantorilor in stup la sfarsitul lunii august si chiar in septembrie este un indiciu sigur al lipsei matcii din familie.