Octombrie este luna in care se termina recoltarea culturilor agricole de camp: porumb, sfecla de zahar, catofi. Se recomanda a fi recoltate, cu prioritate, suprafetele ce urmeaza a fi insamantate. Aratura este recomandata a se executa imediat dupa recoltare, in agregat cu grapa stelata, la adancimea de 20-22 de centimetri. Pe suprafetele ce se recolteaza in toamna se executa araturi de 25-30 de centimetri pentru insamantarile de primavara. Tot in octombrie are loc finalizarea insa-mantarilor de toamna, care trebuie sa se termine pana la 20 octombrie. De fapt ar trebui… Are loc tratarea semintelor de cereale contra bolilor si daunatorilor.
Legumicultura
Se recolteaza varzoasele destinate pentru consumul de iarna; se recolteaza dovleacul pentru copt. Se planteaza salata pentru consumul de primavara, se planteaza ceapa stufat pentru a avea ceapa verde primavara cat mai timpuriu, se planteaza usturoiul de toamna. Se recolteaza radacinoasele destinate pentru consumul de iarna (morcov, patrunjel, pastarnac, sfecla rosie, ridichi de iarna. Este bine sa se faca dupa caderea unei brume pe materialul ce urmeaza a fi depozitat, deoarece in acest caz pastrarea este mai buna. Se face aprovizionarea cu ame-stecuri de pamant necesare producerii rasadurilor in primavara, se face aratura de baza sau se sapa la cazma terenurile destinate cultivarii legumelor.
Pomicultura
In a doua jumatare a lunii octombrie se poate incepe plan-tarea de pomi si sapatul gropilor pentru plantarile din primavara. Se executa tratamente de toamna dupa incheierea recoltarilor, cu scopul distrugerii rezervelor de boli si daunatori care pot afecta calitatea si cantitatea productiei anului viitor.
Viticultura
Se termina recoltatul stru-gurilor, se aplica gunoiul de grajd si se incorporeaza in sol, conco-mitent se pot incorpora ingrasa-mintele cu fosfor si potasiu; se vor completa golurile existente.
Cresterea animalelor
Se fac ultimele verificari la adaposturi in ceea ce priveste pardoseala, usi, geamuri, recoltarea ultimelor produse furajere. Continua pasunatul ovinelor pe parcelele de porumb. Se continua insamantarile naturale cu berbecuti autorizati la ovine. Se instaleaza gratare la urdinisurile stupilor contra soarecilor, se construiesc adaposturi improvizate pentru protejarea stupilor pe timpul iernii.