Fostul ministru al Eco-nomiei, deputatul salajean Lucian Bode, a citit ieri, in plenul Camerei Deputatilor, motiunea simpla pe energie initiata de PDL si intitulata „Sectorul energetic ruinat de mafia PSD-ista”. Documentul este adresat ministrului Economiei, Constantin Nita, in calitatea de coordonator al Departamentului pentru energie si responsabilul principal de soarta sectorului energetic. Acesta este acuzat de PDL ca a monopolizat sectorul energetic in favoarea PSD. „Actiunea îsi are începuturile înca de anul trecut, când Guvernul a decis elaborarea unui proiect de lege, conform caruia ministrului delegat pentru Energie, sef al Departamentului pentru Energie din cadrul Ministerului Economiei, i se confereau atributii exclusive în ceea ce priveste initierea si avizarea proiectelor de acte normative din domeniul energetic, respectiv contrasemnarea celor adoptate, elimi-nându-se prevederea legala, atunci în vigoare, potrivit careia proiectele si legile respective trebuie supuse spre semnatura si aprobare, respectiv contrasemnatura, si ministrului Economiei”, a declarat Bode de la tribuna Parlamentului. „Ministrul Constantin Nita a promis un program care sa asigure securitatea energetica a României. În realitate, domnul Nita a ratat toate marile proiecte strategice!”, a spus Lucian Bode, care a mai precizat, printre altele, ca USL si-a pus membristop_coloana de partid la conducerea companiilor energetice de stat.
PDL cere guvernului Ponta III sa renunta la impozitul pentru constructii speciale, denumit si „taxa pe stalp” deoarece „va creste venitu-rile la bugetul de stat, dar pretul platit este ruinarea mediului de afaceri, stopa- rea investitiilor, iar efectul final, prin cresterea in lant a preturilor se va rasfrange asupra consumatorului final”. Totodata, democrat liberalii cer guvernului stoparea aplicarii accizei suplimentare pe carburanti, incepand cu data de 1 aprilie, motivand ca acest lucru va duce la cresteri de preturi la toate produsele si serviciile.
De asemenea, PDL mai cere sa se elaboreze de urgenta strategia energetica nationala, prin dialog cu toti actorii implicati si prin consultarea expertilor români;sa opreasca orice demersuri pentru listarea sau privatizarea companiilor din sistemul energetic, sa elimine clientelismul politic din conducerea companiilor energetice si sa clarifice situatia productiei energetice din resurse regenerabile.