Medicii și asistenții medicali angajați la stat vor beneficia de locuințe de serviciu, aflate în apropierea spitalelor unde aceștia își desfășoară activitatea, conform unei propuneri legislative adoptate luni, 14 iunie, de senatori. Proiectul de lege vrea să modifice vechea lege a locuinței pentru a permite atât medicilor, cât și asistenților medicali din sistemul de stat, alături de alte categorii de angajați ai statului, să poată folosi o locuință de intervenție.
Acest demers este important și vine în contextul situației epidemiologice actuale, pe considerentul că medicii din linia întâi în special și asistenții medicali, a căror prezență este mai mult decât necesară, să poată beneficia de acest tip de locuință, care va fi situată, cu precădere, în imediata apropiere a spitalului unde cadrul medical beneficiar își desfășoară activitatea. Astfel, personalul medical va putea ajunge mult mai repede la spital, evitând impedimente precum distanța prea mare sau traficul.
O locuință de intervenție reprezintă așa-numita locuință de serviciu și, urmând regimul juridic al acesteia, ea nu poate fi cumpărată de către chiriași. De asemenea, este amplasată de obicei cât mai aproape de locul sau instituția unde beneficiarii își desfășoară activitatea zilnică.
Astfel de locuințe mai sunt puse la dispoziția funcționarilor publici, personalului unităților economice/bugetare, personalului din cadrul unităților M.A.I. sau persoanelor care sunt numite în funcții ori demnități publice, pe durata exercitării acestora.
Proiectul de lege nu se aplică momentan. Pentru ca prevederile sale să intre în vigoare, acesta trebuie adoptat de către Camera Deputaților, promulgat prin decret prezidențial și publicat în Monitorul Oficial.