Certificatul verde digital pentru Covid va fi introdus în statele membre ale UE, inclusiv România, începând cu 1 iulie 2021. Regulamentul European 953/2021, ce introduce certificatul verde Covid-19, a intrat în vigoare din 15 iunie, după publicarea sa în Jurnalul Oficial al UE, dar se va aplica efectiv în toate statele membre, deci și în România, în perioada 1 iulie 2021-30 iunie 2022.
Documentul digital al Uniunii Europene va facilita libera circulație a cetățenilor în UE, în condiții de siguranță. Astfel, polițiștii de frontieră nu vor mai trebui să recunoască diferitele certificate emise în statele UE, ci vor putea verifica persoanele prin scanarea codului QR. Certificatul digital poate avea 3 forme: certificatul care atestă vaccinarea, eliberat în țara în care s-a făcut efectiv imunizarea; certificatul care atestă existența unui rezultat negativ la testarea pentru depistarea Covid (teste RT-PCR, LAMP, TMA și antigen rapid), care indică tipul, data și rezultatul efectuării testării; documentul care atestă vindecarea, în urma trecerii prin boală, acesta emițându-se după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare, și fiind valabil cel mult până a 180-a zi, de la confirmarea infectării prin testare. În toate cazurile pomenite mai sus, certificatul verde privind statutul Covid-19 se emite fie în format tipărit, fie în format electronic (emiterea se face la alegerea solicitantului), iar acesta este gratuit, fiind recunoscut de oricare altă țară din UE.
Prin intrarea în vigoare a acestui document, nu își pierd valabilitatea alte certificate sau documente privind vaccinarea, vindecarea sau testarea. Acestea rămân, în pricipiu, valabile. Nici călătoriile în străinătate, în UE, nu depind în totalitate, de certificatul verde. Însă trebuie avut în vedere că verificarea certificatelor naționale și, prin urmare, timpul de așteptare la punctele de trecere a frontierei, poate dura mai mult decât în cazul verificării codurilor QR. Călătoria în UE și spațiul Schengen, fără noile documente, poate însemna cerințe mai stricte în materie de testare sau carantină.
Toți cetățenii UE, indiferent de naționalitate, care au reședința legală în spațiul comunitar, pot obține acest document digital. Responsabile pentru eliberarea acestora sunt instituțiile naționale precum spitalele, centrele de testare sau autoritățile naționale.
Până la 1 iulie, data planificată pentru introducerea codului QR, toate statele care participă la proiect ar trebui să ofere posibilitatea de emitere în format digital al acestuia. Cei care au fost deja vaccinați sau care s-au vindecat de coronavirus înainte de introducerea vaccinului, vor putea să își digitalizeze dovada la o dată ulterioară. Acordul Uniunii Europene prevede o perioadă de grație de 6 săptămâni în cazul în care statele nu reușesc să asigure punerea în aplicare tehnică până la 1 iulie.
Valabilitatea acestor certificate digitale verzi depinde de reglementările fiecărui stat în parte. Însă rămâne de văzut cât timp își va păstra valabilitatea vaccinarea pentru că apar date noi cu privire la introducerea celei de-a treia doze de vaccin, cel puțin pentru serul Moderna sau Pfizer. Același lucru este valabil și în cazul vindecării de Covid. În Austria și Germania, de exemplu, se consideră că o persoană este vindecată timp de 6 luni, după ce a trecut peste infecție. Rezultatele negative ale testelor sunt valabile, în funcție de stat, timp de maximum 72 de ore. Așadar, ne aflăm pe nisipuri mișcătoare.