Astfel, autoritatile locale vor fi obligate sa elibereze la solicitarea asociatiilor de proprietari, titluri de proprietate pentru terenurile de sub bloc doar in baza titlului obtinut cand s-a construit blocul. Modificarea este prevazuta intr-un proiect de act normativ care modifica Legea Asociatiilor de proprietari din 2018.
Deputatii pregatesc modificari importante la Legea Asociatiilor de proprietari din 2018, dupa ce au primit o serie de sesizari privind deficientele aparute in aplicarea actului normativ. Printre modificari se numara si eliminarea controalelor efectuate de catre primarii la asociatiile de proprietari, aratandu-se ca asociatiile sunt entitati private autonome care functioneaza independent si care nu sunt in subordinea sau sub controlul primariilor. Totodata, la sectiunea privind drepturile si obligatiile proprietarilor se introduce interdictia pentru proprietari de a avea acces la anumite documente ale asociatiei care cuprind date cu caracter personal. Proprietarii vor avea obligatia sa notifice presedintele asociatiei de proprietari privind orice schimbare intervenita in privinta celor care locuiesc in apartamentul respectiv, inclusiv chiriasii. "Membrii condominiilor au obligatia sa transmita o copie dupa actul de proprietate si sa notifice presedintelui orice schimbare intervenita in structura si numarul membrilor familiei prin deces, casatorii sau nasteri, persoanele luate in spatiu, precum si locatarii/comodatarii ca urmare a inchirierii sau a darii in folosinta gratuita a locuintei", se arata in proiectul de lege. O alta schimbare in legislatia asociatiilor de proprietari este eliminarea interdictiei administratorului de a face cheltuieli din fondul administratiei fara acordul scris al adunarii generale, deoarece acest lucru ar fi insemnat inclusiv cheltuielile facute din fondul de rulment.
Cei cu datorii, exclusi din conducerea asociatiei
Potrivit proiectului de lege, toti membrii asociatiei de proprietari pot ocupa un post in structura organizatorica a asociatiei, mai putin cei care inregistreaza datorii la intretinere. De asemenea, daca proprietarul sau chiriasul provoaca daune oricarei parti din proprietatea comuna sau din proprietatea individuala a altui proprietar din condominiu, respectivul proprietar sau chirias are obligatia sa repare stricaciunile sau sa suporte cheltuielile pentru lucrarile de reparatii. De asemenea, cu un preaviz de 5 zile, proprietarul este obligat sa permita accesul presedintelui sau al unui membru al comitetului executiv, administratorului si al unei persoane calificate in realizarea lucrarilor de constructii sau reparatii pe proprietatea sa individuala, atunci cand este necesar sa se inspecteze, sa se repare ori sa se inlocuiasca elemente din proprietatea comuna. Exceptie vor face cazurile de urgenta, cand interventia se va face de indata, fara niciun fel de preaviz, se mai precizeaza in proiectul de act normativ.