Un mare neajuns pentru toti zalauanii, este un important beneficiu pentru firma care ridica masinile parcate neregulamentar.

Raportul dintre masinile inmatriculate si numarul locurilor de parcare este cheia dupa care functioneaza una dintre cele mai banoase afaceri date de stat firmelor private, cea a ridicarilor de masini, tarifele de recuperare a autovehiculelor fiind foarte mari. Afacerea merge cel mai bine in orasele unde lipsa locurilor de parcare este mai mare. Cum se intampla acest lucru? Potrivit datelor furnizate de catre Primaria Zalau si Serviciul de Permise si Inmatriculari, numarul parcarilor de resedinta si al garajelor este de trei ori mai mic decat numarul autoturismelor inmatriculate pe Zalau. Pe raza municipiului exista 5.568 de parcari de resedinta, garaje si copertine, 1.906 locuri de parcare cu plata amenajate si 16.838 de autoturisme inmatriculate pe municipiu, carora li se adauga si cele aflate in tranzit. Astfel, doar o masina din trei reuseste sa prinda un loc de parcare. Daca ai ghinionul ca masina sa-ti fie ridicata, ca sa o recuperezi trebuie sa platesti firmei Doralex Euro SRL 200 de lei taxa pentru ridicare si transport, la care se adauga 10 lei pe ora pentru depozitare. Tarifele sunt fara TVA. In plus, platesti si amenda data de politie pentru oprire sau stationare interzisa. Din banii facuti de Doralex, doar 14 la suta merg in contul Primariei Zalau, asta dupa ce pana in septembrie 2011 procentul era de doar 12 la suta. “In 2011, SC Doralex Euro SRL a virat Primariei Zalau suma de 18.728 de lei. Pana in septembrie procentul a fost de 12 la suta, iar dupa incheierea noului acord cadru s-a majorat la 14 la suta. In acest an, din ianuarie pana in mai, au fost virati 6.439 de lei”, ne-a declarat Manuela Ghiurutan, purtatorul de cuvant al Primariei Zalau. Rezulta astfel ca Doralex Euro a incasat in primele cinci luni ale acestui an aproape 46.000 de lei din ridicatul de masini.

Bani frumosi si din amenzile de parcare

Pe langa nemultumirile legate de ridicatul uneori abuziv al masinilor, zalauanii reclama “vanatoarea” soferilor fara tichet de parcare. In municipiul Zalau exista amenajate un numar de 1.906 de locuri de parcare cu plata. In cursul anului 2011, agentii DGADP Zalau au aplicat peste 30.000 de somatii pentru diverse contraventii. Din amenzile de parcare, in cursul anului 2011, Primaria Zalau a incasat peste 200 de milioane de lei vechi.