In cadrul sedintei de ieri de la Inspectoratul Scolar Judetean Salaj a fost prezentata metodologia invatamantului profesional de stat din anul scolar 2014 – 2015, de catre inspectorul Rodica Costache. In momentul in care inspectorul a precizat ca la scoala profesionala se pot inscrie si absolventi de clasa a VIII-a din alte promotii, s-au iscat discutii intre cei prezenti in sala.
„Am sunat la minister si mi s-a confirmat ce parca nu voiam sa mi se confirme, dar s-a confirmat; se pot inscrie si absolventii de clasa a VIII-a din alte promotii, indiferent daca au promovat examenul de capacitate sau alta forma de examinare la momentul respectiv. Intrebarea noastra pleca de la faptul ca ei vor avea mult peste varsta clasei. ‘Este invatamant obligatoriu si nu putem limita accesul persoanelor care doresc acest lucru, in invatamantul obligatoriu’, acesta este raspunsul pe care eu l-am primit. Chiar daca ei pot sa aiba peste 20 de ani. Vom gandi si vom analiza situatiile in parte la momentul respectiv”, a precizat Rodica Costache. „Stiu de ce aveti aceasta reactie, pentru ca aceasta am avut-o si noi”, a mentionat inspectorul in momentul in care cei prezenti si-au manifestat nemultumirea in sala. „Metodologia asa prevede si nu pune limite de varsta, iar regulamentul care inca este in vigoare spune sa nu depaseasca cu trei ani varsta clasei din care sunt inscrisi. ‘Este o recomandare a regulamentului’, aceasta a fost continuarea raspunsului de la minister”.
Invatamantul nu are varsta
Inspectorul general Gheorghe Bancea a precizat ca se indoieste ca vor fi cazuri de elevi inscrisi la scoala profesionala care vor depasi varsta de 20 de ani. Insa, si daca vor exista cazuri, Legea educatiei prevede invatarea pe tot parcursul vietii. Conform legii, „statul garanteaza si sustine, inclusiv financiar, accesul la educatie si formare profesionala continua pentru tinerii si adultii care nu au finalizat invatamântul obligatoriu”.
Avand in vedere faptul ca invatamantul stop_coloanaprofesional dupa clasa a opta este inclus in invatamantul obligatoriu, in invatamantul secundar superior, cei care au abandonat candva scoala in perioada invatamantului obli-gatoriu pot sa-si reia studiile daca fac dovada promovarii unei forme de examen la finalul clasei a VIII-a.
Caracteristicile
invatamantului profesional
Cu toate ca aceasta parte a metodologiei a provocat discutii, inspectorul Rodica Costache a precizat ca „invatamantul profesional este o componenta importanta si ne bucuram ca a revenit in structura invatamantului post gimnazial din anul scolar urmator, respectiv dupa clasa a opta.”
Momentan, invatamantul profesional este doar la forma de zi, cu perspectiva trecerii lui si pe alte forme de invatamant. Se preda si in limbile minoritatilor, acolo unde se opteaza pentru acest lucru. Elevii din invatamantul special beneficiaza de aceasta oportunitate doar dupa finalizarea invatamantului secundar inferior, deoarece ei au un parcurs scolar un pic mai lung decat cei de la invatamantul obisnuit. Finalizarea se face printr-un examen de certificare a competentelor.
Unitatile de invatamant care pot propune clase de profesio-nala sunt unitatile acreditate care beneficiaza de resurse umane si materiale, respectiv dotarile ne-cesare pentru domeniile pentru care sunt acreditate sau autorizate sa formeze profesional.
Elevii pot sa fie inscrisi in inva-tamantul profesional numai dupa ce au promovat clasa a VIII-a. Cu alte cuvinte, este obligatoriu sa fie absolventi ai clasei a VIII-a.