„Pe iarna nu o mananca lupul”, zice o vorba din popor. Nu o mananca, si cu cat iarna e mai grea si mai lunga, cu atat pretul animalelor din gospodarii se diminueaza, factorul principal fiind hrana, adica nutretul. Cum anul trecut a fost unul extrem de secetos, hrana pentru animale stransa pe iarna nu este indestulatoare. Acum, in mijlocul iernii, gospodarii ar achizitiona nutret, dar pe multi nu-i tine bracinarul, adica nu au bani. Nadejdile lor au fost subventiile pe cap de animal, pe care Guvernul a promis sa le achitate in totalitate pana la data de 15 decembrie 2012. Din pacate acest lucru nu s-a intamplat. Fermierii au cerut 600 de lei drept sprijin pe cap de bovina. Guvernantii au stabilit 410 lei. Nemultumirea fermierilor este ca nici acestia nu s-au dat la timp. Unii dintre crescatorii de animale vor sa renunte la o parte din ele, decat sa le batjocoreasca cu infometarea. Insa, la ora actuala nu au nici un pret, adica un pret cat de cat convenabil pentru vanzator.
Mircea Pop, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Bovine din Salaj, spune ca sprijinul pe cap de animal nu s-a dat niciodata pana la sfarsitul anului in curs, intotdeauna s-a dat in anul urmator. Numai ca anul 2012 a facut exceptie prin seceta persistenta si guvernantii, constienti de acest fapt, au promis ca vor da in totalitate subventia pana in 15 decembrie. Asta i-a derutat pe crescatorii de animale. Mircea Pop sustine ca are informatii cum ca „platile pe cap de animal vor incepe imediat ce se va aproba bugetul pe 2013”. Inginerul Aurel Chereches din Jibou detine si el o ferma de vaci. Nici pentru jibouan situtia furajelor in plina iarna nu e pe roze. Referitor la accesarea subventiei pe baza de adeverinta de la APIA, de la o unitate bancara, acesta spune ca nu e fair-play. Crescatorul de animale trebuie sa plateasca o dobanda pentru creditul luat. „Chiar daca Ministrul Agriculturii a intarziat platile pe cap de animal, dobanda dupa credit tot noi o platim. Firesc ar fi ca acasta dobanda sa o plateasca cei vinovati pentru intarziere”.
Presedintele Asociatiei Judetene a Crescatorilor de Oi, Dumitru Ardelean, afirma ca majoritatea oierilor din judet se tem ca nu o sa poata iesi cu oile in primavara, din cauza lipsei de nutret. Asociatia numara in jur de 40.000 de ovine „Pe langa faptul ca subventia pe cap de oaie este nesatisfacatoare, nu o primim nici la timp. Daca se prelungeste iarna, stocurile de furaje se imputineaza, oile o sa inceapa sa slabeasca, mieii vor fi piperniciti si tot mai multi crescatori de ovine o sa incerce sa scape de animale. „Dumitru Ardelean crede ca „noul impozit pe cap de animal, intarzierea subventiilor, pretul mizerabil al lanii si lipsa pasunilor, vor face ca in 2014 numarul oilor sa se injumatateasca. Pentru ca asa vor unii”. (Viorel Varga)
Lipsa furajelor si intarzierea subventiilor ii baga-n boala pe crescatorii de animale din Salaj
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...