Mai mult de jumatate din efectivul national de oi si capre nascute in 2008 si 2009 ar putea fi exclus de la plata pe cap de animal daca nu au fost indentificate cu doua crotalii simple. Potrivit Centrului Judetean al APIA Salaj, anul trecut au fost depuse 833 de cereri pentru 177.748 ovine si 92 de cereri pentru 6.265 de caprine. Ministerul Agriculturii a hotarat ca, din acest an, prima pe cap de animal sa se acorde doar pentru ovinele si caprinele identificate astfel: cele nascute inainte de 1 ianuarie 2010 sa poarte doua crotalii auriculare simple, iar cele nascute incepand cu 2010 sa aiba obligatoriu o crotalie si un microcip. Asta teoretic. Ori pana la 1 ianuarie 2011, desi medicii veterinari au avut responsabilitatea identificarii animalelor, crotaliile au fost atribuite si aplicate dupa bunul plac al lor. Astfel, desi ovinele si caprinele nascute in 2008 si 2009 ar fi trebuit individualizate cu doua crotalii simple, iar din 2010 cu o crotalie electronica, costurile fiind subventionate de stat, mai mult de jumatate din animalele nascute in 2008 si 2009 poarta o singura crotalie. Ba mai mult, mare parte din efectivul din 2010 s-a crotaliat electronic abia in 2011, atentie! pe cheltuiala fermierilor.
Se asteapta un nou ordin
„Din datele noastre, zice Nicolae Tap, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Ovine <>, am constatat ca aproape 70 la suta din animalele nascute in 2008 sunt fara a doua crotalie, riscand sa fie eliminate de la plata subventiei pentru acest an. Si nu e vina noastra!”. Legislatia este lacunara, lasand sa se inteleaga ca toate fermele identificate din 2004 pana la 1 ianuarie 2010 sa necesite doua crotalii simple, chiar daca pana la integrarea in UE crotalierea nu era obligatorie. In ceea ce privesc coditiile de eligibilitate pentru acordarea sprijinului pe cap de animal la ovine si caprine pentru anul in curs, au aparut deja doua Ordine de modificare (nr.67 din 3 aprilie 2012 si nr.70 din 9 aprilie 2012), insa detinatorii de animale asteapta publicarea celui de al treielea ordin, care sa stabileasca exact modalitatea de crotaliere a animalelor eligibile la plata.
In castig ies furnizorii de crotalii
In lipsa unei reglementari ulterioare favorabile fermierilor, solicitantii subventiilor trebuie sa-si achizitioneze si sa crotalieze animalele cu dublura crotaliei, evident pe cheltuiala proprie . Cine ar avea de castigat? Furnizorii de crotalii. Numai ca acesti furnizori de crotalii nu vor putea comanda si livra cel putin trei milioane de crotalii cu numarul de identificare corespondent crotaliei pereche pana la data de 31 mai 2012, data inceperii controalelor in ferme.