Corpurile A și B ale Liceului Pedagogic ”Gheorghe Șincai” din Zalău intră într-un amplu proces de modernizare, inclusiv lucrări de eficientizare energetică.
Primăria Municipiului Zalău a dat undă verde demarării investiției, fiind semnat ordinul de începere a lucrărilor.
Cu un buget de 30.344.848,52 de lei, bani accesați prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), firma Avril SRL va începe cu lucrări la nivelul cantinei, urmând să intre în renovare și cele două corpuri de clădire.
”La cantină și cele două corpuri de clădire, proiectul prevede realizarea lucrărilor de hidroizolație la infrastructură; realizarea lucrărilor de protecție și de drenare a apelor meteorice; realizarea termosistemelor la fațade, planșeu peste ultimul nivel și soclu; înlocuirea tȃmplǎriei exterioare şi interioare cu tȃmplǎrie din aluminiu; reabilitarea acoperişului tip şarpantǎ, prin demontarea şi refacerea sa integralǎ; realizarea instalatiilor de detectie si semnalizare incendiu, inclusiv paratraznet; realizarea accesibilizării persoanelor cu dizabilități în clădire; montarea unor sisteme alternative de energie regenerabile. Suplimentar, la cantină va fi realizată consolidarea fundaţiilor existente din aval, prin realizarea unui zid de sprijin, iar la cele două corpuri de clădire a liceului va fi realizată instalație de hidranți cu rezervor subteran care vor deservi toate cele trei corpuri”, precizează municipalitatea.
Practic, implementarea acestui proiect va transforma renumita instituție de învățământ într-un liceu modern, în care elevii vor avea condiții moderne de învățare.
Un exemplu de investiție realizată cu succes este cea de la Liceul de Artă ”Ioan Sima” care a trecut prin același tip de lucrări, iar azi este una dintre cele mai moderne unități de învățământ din județ.
Liceul Pedagogic, școală cu tradiție cât actualul Sălaj
Liceului Pedagogic „Gheorghe Șincai” Zalău este liceul care s-a născut odată cu reînființarea Județului Sălaj. În anul 1968, în vederea asigurării unei stabilități a personalului didactic al județului, se impunea înființarea unui liceu pedagogic care să școlarizeze elevi proveniți din localitățile județului.
Inspectorul școlar general de la acea vreme, profesorul Emil Trif, a solicitat Ministerului Învățământului aprobarea înființării unui liceu cu profil pedagogic. Ministerul a aprobat primele deouă clase cu profil pedagogic pentru anul școlar 1968-1969, care au funcționat în cadrul Liceului de cultură generală Zalău.
Apoi, în 1969, a fost înființat Liceul Pedagogic Zalău, primul director al liceului fiind profesorul Vasile Fărcaș. Alături de clasele de liceu, a funcționat și un institut pedagogic de 2 ani, prima promoție a acestuia absolvind în anul școlar 1970-1971. Prima promoție a liceului a absolvit în anul școlar 1971-1972.
În primul an, clasele liceului au funcționat în cadrul Școlii generale nr.6 Zalău (Școala Gimnazială „Mihai Eminescu”), devenită ulterior școală de aplicație.
În clădirea în care funcționează și în prezent, Liceul Pedagogic a adunat 54 de ani de existență și a trecut prin numeroase schimbări de denumiri și profiluri.
În perioada 1978-1982, liceul a școlarizat elevi la profilul industrie ușoară, clasele de pedagogic aflându-se în lichidare. În anul 1982 a absolvit ultima clasă cu profil pedagogic, iar liceul a devenit Liceul Industrial nr.5 Zalău. În anul 1990, a devenit director al Liceului îndrăgitul și reputatul profesor Iuliu Suciu. Acesta a înaintat un memoriu ministrului Învățământului, iar liceul a revenit la profilul pedagogic, sub denumirea de Școala Normală Zalău.
Din anul școlar 1990-1991, liceul a funcționat și cu profil umanist – secțiile română și maghiară, apoi, din 1993, s-au înființat clase de seminar teologic și clase cu profil pedagogic postliceal, învățământ de zi.
Tot din 1993, la propunerea directorului Iuliu Suciu, Gheorghe Șincai devine patronul spiritual al unității de învățământ și liceul devine Școala Normală „Gheorghe Șincai” Zalău. A fost comandat și un bust al cărturarului Gheorghe Șincai, operă realizată de sculptorul sălăjean Ioan Mihele, a cărui dezvelire are loc la data de 23 mai 1996. Actuala denumire a unității de învățământ a fost alocată în anul 1999 dar, în 2012, ca urmare a publicării Procedurii de atribuire a denumirilor instituțiilor de învățământ din sistemul național de învățământ preuniversitar și a planului de școlarizare care cuprindea, preponderent, clase cu profil umanist, filieră teoretică, denumirea liceului s-a modificat în Liceul Teoretic „Gheorghe Șincai” Zalău.
Demersurile inițiate de directorul prof. dr. Codin Ciurean au avut ca rezultat revenirea la cunoscuta denumire a liceului, începând cu 1 septembrie 2014, odată cu revenirea la conducerea unității de învățământ a profesorului Laura Crișan.
Din anul școlar 2021-2022, Liceul Pedagogic ”Gheorghe Șincai” Zalău școlarizează atât învățământ gimnazial, cât și liceal, și o specializarea nouă, educator-puericultor, în cadrul filierei vocaționale, profil Pedagogic.