Peste o sută de refugiați din Ucraina au ajuns până în prezent la Zalău. O parte dintre ei s-au aflat doar în tranzit și, după o zi sau două de odihnă, și-au continuat drumul spre Occident, iar alții se află în continuare în municipiu. În momentul de față, autoritățile au în grijă circa 70 de persoane, fugite din calea războiului din Ucraina.

Sunt însă și ucraineni care s-au descurcat pe cont propriu, odată ajunși în municipiu, cazându-se singuri la hoteluri, pensiuni sau cunoștințe, sau au fost ajutați direct de familii de zălăuani, fără a mai apela la autorități.

Liceul Mihai Viteazul și Hotel Stadion, locurile de cazare pentru refugiații ucraineni care ajung în Zalău

Miercuri, polițiștii locali, alături de un consilier protecție civilă din cadrul Primăriei Zalău și un translator de limba engleză, au însoțit o familie de refugiați ucrainieni la domiciliul unei persoane din cartierul Porolissum, care a oferit spațiu de cazare pentru aceștia.

Tot miercuri, în jurul orei 23.00, o familie compusă din doi adulți și doi copii a fost preluată de polițiștii locali din zona Hanul Drumeților și dusă la Hotel Stadion, pentru a fi cazată. Refugiații, obosiți și înfometați, au primit din partea polițiștilor și alimente.

Poliția Locală Zalău este cea care gestionează situația persoanelor care urmează a fi cazate în Zalău. La dispoziția cetățenilor sunt două numere de telefon (0260 610.178, 0734 777.801) la care se oferă informațiile necesare tuturor persoanelor interesate.

Primăria Municipiului Zalău a pus la dispoziție două locații pentru cazarea refugiaților din Ucraina, mai exact o parte a internatului de la Liceul Tehnologic ”Mihai Viteazul”, strada Tudor Vladimirescu nr.15 și Hotel Stadion, strada Stadionului Nr.5.

De asemenea, Direcția de Asistență Socială Zalău, prin Centrul de zi pentru copii, amenajat în fostul Punct Termic nr.17, de pe Aleea Torentului, lângă Liceul de Artă Ioan Sima, și Punctul Termic nr.38 de pe strada Avram Iancu nr.14 (clădirea în care se distribuie ajutoarele de la UE), din Brădet, preia de la cetățenii care doresc să ajute produse neperisabile (ulei, făină, zahăr, conserve, etc), produse de igienă personală, precum și pături, în vederea distribuirii către refugiați.

Și Casa Municipală de Cultură Zalău asigură spațiul necesar pentru preluarea persoanelor refugiate.

În cazul în care o persoană a adus refugiați din Ucraina sau are cunoștințe despre persoane care au ajuns în Zalău și nu au adăpost este rugată să sune la numerele de telefon puse la dispoziție de Poliția Locală și să ofere datele de contact ale refugiaților, pentru a fi ajutați.

Centrele de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări, ocupate în proporție de peste 70 la sută

Potrivit celor mai recente date prezentate de Ministerul de Interne, de la începerea conflictului din Ucraina, 3.572 de cetățeni ucraineni au solicitat azil în România, aceștia beneficiind de toate drepturile prevăzute de legislația națională.

Pe întreaga perioadă a procedurii, solicitanții de azil pot beneficia de cazare în centrele Inspectoratului General pentru Imigrări, dacă doresc acest lucru, precum și de măsuri de asistență materială, financiară, medicală, consiliere psihologică și juridică de specialitate, acces la piața forței de muncă și activități de adaptare culturală.

Complementar, pot beneficia de suportul organizațiilor internaționale și neguvernamentale care își desfășoară activitatea în domeniul migrației.

În momentul de față, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de 70,5%.

În ceea ce privește traficul prin punctele de trecere a frontierei, în ultimele 24 de ore, 69.662 de persoane, dintre care 23.546 de cetățeni ucraineni, au intrat în țară, iar 82.737 de persoane, dintre care 24.475 de cetățeni ucraineni, au părăsit teritoriul României.

Totodată, 19.641 de mijloace de transport au trecut frontiera pe sensul de intrare și 22.596 pe sensul de ieșire.