Aproximativ un miliard de lei vechi au de platit in acest an, in total, cei peste 2600 de elevi de clasa a XII-a, daca vor sa primeasca, dupa terminarea liceului, diploma de bacalaureat si calificativele de competente. Asta pentru ca Ministerul Educatiei nu mai aloca fonduri pentru tiparirea acestor documente, obligandu-i pe elevi sa scoata banii din buzunar.
Daca vor sa-si primeasca diplomele de bacalaureat si certificatele de competente, elevii trebuie sa scoata bani din buzunar.
Diplomele de liceu se dau pe bani. E-adevarat, nu pe mii de euro ca la unele facultati private, ci pe cativa lei. Banii sunt luati de catre dirigintii claselor terminale de la elevi si reprezinta, dupa cum ne-a informat inspectorul scolar general al judetului, Ioan Abrudan, costurile de tiparire a diplomelor, la care se adauga cheltuielile cu transportul. „Scolile fac comanda la noi, la Inspectoratul Scolar, in functie de numarul absolventilor pe care ii au, iar noi comandam aceste formulare tipizate la Romdidactica”, a precizat Ioan Abrudan, subliniind ca Ministerul Educatiei a renuntat sa mai suporte aceste cheltuieli in urma cu cativa ani.
Daca pana acum suma nu era foarte mare, intrucat, in cele mai multe cazuri, un absolvent primea dupa terminarea liceului doar diploma de bacalaureat si foaia matricola, de anul acesta lucrurile se schimba, odata cu introducerea la bacalaureat a probelor de competente, in urma fiecareia candidatului urmand sa i se elibereze un certificat de competente. Cum un astfel de formular costa, in medie, patru lei, rezulta ca numai pentru certificatele de competente un elev trebuie sa plateasca minimum 12 sau 16 lei (pentru limba romana, limba straina si calculator, la care se adauga certificatul pentru limba materna – pentru cei de la sectia maghiara).
Suspiciuni din partea elevilor si parintilor
Sumele mai mari la care se ajunge anul acesta, 40 de lei, la care se adauga si faptul ca elevilor si parintilor lor nu li s-a explicat foarte clar destinatia acestor bani si motivul pentru care diplomele si celelalte acte de studii nu se elibereaza gratuit, a dat nastere la nemultumiri in randul acestora. Cu atat mai mult cu cat s-a creat impresia ca nu exista o baza legala pentru colectarea acestor sume si ca banii ar ajunge, de fapt, in buzunarul secretarilor din scoli. Seful invatamantului din judet sustine, insa, ca banii de diplome sunt chiar pentru diplome, in sensul ca ei trebuie dati editurii care le imprima, insa a sugerat ca nu este obligatoriu ca elevii sa suporte aceste cheltuieli. „Daca vrem descentralizare, atunci trebuie sa ne-o asumam si sa nu mai asteptam sa primim tot de la centru. Aici ar trebui sa conteze managementul scolii, adica daca scoala are venituri proprii, ar putea suporta din aceste venituri diplomele sau ar putea convinge primaria sa plateasca pentru ele”, a precizat el.
Liceele dau diplome pe bani
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...