Unitățile de învățământ cu promovabilitate zero la examenul de Bacalaureat nu vor mai avea voie să organizeze admitere pentru clase de licee și vor fi obligate să se orienteze către clase profesionale sau cursuri de seral.
Anunțul a fost făcut de ministrul Educației, Ligia Deca. Oficialul spune că aceste licee pot organiza învățământ seral sau cursuri de școală profesională. Dacă în anul următor promovabilitatea la bacalaureat crește, aceste instituții vor avea o nouă șansă pentru a înscrie elevii la liceu.
„Ele pot organiza învăţământ seral sau şcoală profesională. În plus, aceste licee au încă elevi. Este vorba despre imposibilitatea lor de a mai înscrie la clasa a IX-a pe filieră liceală clasică, dar ei au clasa a X-a, a XI-a, a XII-a şi vor putea şcolariza clasa a IX-a în anul următor, dacă promovabilitatea va creşte. (…) Eu cred că, atunci când lucrurile nu merg bine, trebuie să putem constata şi să luăm măsuri. Prima măsură este că nu înmatriculăm clasa a IX-a, următoarea măsură este că încercăm să depunem toate eforturile pentru a ajuta unitatea de învăţământ. Dacă performanţa creşte în anul următor, ea revine cu posibilitatea de a înscrie. Până atunci, merg pe sistem de seral sau şcoală profesională. Cred că este nevoie să garantăm şi elevilor dreptul la educaţie de calitate”, a spus ministrul, într-o conferinţă de presă susţinută la Ploieşti, potrivit TVR Info.
Ministrul Educației a adăugat că este nevoie și de mai multă implicare din partea inspectoratelor școlare.
„Aş dori însă, pe lângă aceste măsuri de stimulare a liceelor cu performanţe scăzute, să vedem şi un sprijin corespunzător din partea inspectoratelor. Mă aştept să existe o monitorizare a acestor unităţi de învăţământ şi o evaluare a nevoii lor de sprijin. De aceea, de exemplu, am făcut şi acel studiu vizavi de neparticiparea elevilor la examenele naţionale. (…) Am făcut şi o şedinţă cu inspectorii şcolari judeţeni tocmai pentru a avea măsuri concrete pentru a preveni şi absenteismul de la examenele naţionale şi pentru a lua şi măsuri acolo unde performanţele, din păcate, nu sunt cele pe care ni le-am dori”, a mai declarat ministrul Educaţiei, potrivit aceleiași surse.
Licee din Sălaj cu rată de promovare zero
Dacă ne luăm după rezultatele obținute anul trecut de elevii sălăjeni la examenul de Bacalaureat, putem avea o imagine de ansamblu cu privire la nivelul de pregătire al acestora. Din cele 21 de licee din Sălaj, doar 7 au avut o rată de promovare mai mare de 50 la sută. Două licee din Sălaj au reușit trista performanță de a nu avea nici măcar un candidat care să ia medie de trecere la Bacalaureat.
La Liceul Tehnologic nr.1 Gâlgău, s-a înscris la examen un singur candidat, care a obținut media 5,88, insuficientă pentru a putea fi declarat promovat.
La Liceul Tehnologic nr.1 Surduc, din cei 22 de candidați înscriși, nu a reușit nimeni să ia Bacalaureatul, rata de promovare fiind, și aici, zero.
Nu doar la liceele din mediul rural s-a înregistrat anul trecut o rată mică de promovare a examenului de Bacalaureat.
În Zalău, de exemplu, la Liceul Reformat “Wesselenyi”, au promovat 22,2% dintre candidați.
La Liceul Tehnologic “Mihai Viteazul” Zalău, rata de promovare a fost de 13,5%, iar la Liceul Tehnologic “Voievodul Gelu” Zalău au trecut hopul 7,8% dintre candidați.
La Colegiul Tehnic “Iuliu Maniu” Șimleu Silvaniei, rata de promovare a fost de 32,5%, iar la Liceul Tehnologic “Ioan Ossian” Șimleu Silvaniei, 20%.
La Liceul Tehnologic “Gheorghe Pop de Băsești” Cehu Silvaniei au promovat 46,2% dintre candidați.
La Liceul Tehnologic “Octavian Goga” Jibou, rata de succes a fost de 16,1%.