De vreo sase ani incoace crescatorii individuali de porci, legal, nu puteau misca animalele dintr-o gospodarie in alta si nici nu-i putea sacrifica in abatoare. Sau altfel zis nu puteau sa-i vanda pe piata libera. Despre abatorizare ce sa mai vorbim. In primul rand in judetul nostru nu exista nici un abator pentru suine sau pentru bovine. Nu vad care gospodar si-ar transporta guitatorul la Baia Mare, Satu Mare ori Dej pentru a-l pune pe altarul carnatului sau suncii. Presedintele Agentiei Nationale Sanitar Veterinare, Mihai Turcanu, declara ca, de saptamana viitoare, taranii nostri vor putea sa-si valorifice porcii in pietele libere. Si pana acum puteau in perioada 15 octombrie-15 mai sau si pe perioada de vara, pe sest, pe la marginea targului.Potrivit lui Bacsa Laszlo, director adjunct al DSVSA Salaj, vanzarea porcilor se putea face in orice perioada a anului, daca vanzatorul si cumparatorul erau vecini, consateni sau pur si simplu se cunosc intre ei, In piata doar cum spuneam intre 15 octombrie si 15 mai. Acum, prin noul ordin al DSVSA crescatorii individuali de porci isi vor putea valorifica animalele in piete libere si la abatoare in orice perioada a anului. Targuri autorizate de animale sunt doar cinci in Salaj si alte vreo sapte neautorizate. Abatoare pentru porci nu avem nici unul, dar Laszlo Bacsa este optimist. La Cehu si Jibou se afla doua abatoare in constructie, apoi se pedaleaza pe ideea construirii in unele comune a catorva abatoare de dimensiuni mai mici. Si prin aceste metode de ridicare a restrictiilor comercializarii carnii de porc, crescatorii individuali primesc o gura de oxigen. Ce-i drept nu prea mult , pentru a nu se ineca.