De vreo sase ani incoace crescatorii individuali de porci, legal, nu puteau misca animalele dintr-o gospodarie in alta si nici nu-i putea sacrifica in abatoare. Sau altfel zis nu puteau sa-i vanda pe piata libera. Despre abatorizare ce sa mai vorbim. In primul rand in judetul nostru nu exista nici un abator pentru suine sau pentru bovine. Nu vad care gospodar si-ar transporta guitatorul la Baia Mare, Satu Mare ori Dej pentru a-l pune pe altarul carnatului sau suncii. Presedintele Agentiei Nationale Sanitar Veterinare, Mihai Turcanu, declara ca, de saptamana viitoare, taranii nostri vor putea sa-si valorifice porcii in pietele libere. Si pana acum puteau in perioada 15 octombrie-15 mai sau si pe perioada de vara, pe sest, pe la marginea targului.Potrivit lui Bacsa Laszlo, director adjunct al DSVSA Salaj, vanzarea porcilor se putea face in orice perioada a anului, daca vanzatorul si cumparatorul erau vecini, consateni sau pur si simplu se cunosc intre ei, In piata doar cum spuneam intre 15 octombrie si 15 mai. Acum, prin noul ordin al DSVSA crescatorii individuali de porci isi vor putea valorifica animalele in piete libere si la abatoare in orice perioada a anului. Targuri autorizate de animale sunt doar cinci in Salaj si alte vreo sapte neautorizate. Abatoare pentru porci nu avem nici unul, dar Laszlo Bacsa este optimist. La Cehu si Jibou se afla doua abatoare in constructie, apoi se pedaleaza pe ideea construirii in unele comune a catorva abatoare de dimensiuni mai mici. Si prin aceste metode de ridicare a restrictiilor comercializarii carnii de porc, crescatorii individuali primesc o gura de oxigen. Ce-i drept nu prea mult , pentru a nu se ineca.
Liber la piata de guitatori
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...