La sfarsitul saptamanii trecute, sindicatele crescatorilor de oi si capre, dar si delegati ai crescatorilor de bovine au purtat negocieri cu reprezentantii Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si cu cei ai Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), in vederea abrogarii Ordinului nr.111/2008. Ordinul respectiv prevedea ca, in pietele agroalimentare, micii producatori sa comercializeze sortimentele lactate si unele preparate din carne, ambalate si etichetate. In plus comerciantii trebuiau sa faca dovada ca sunt autorizati de Directia Sanitar Veterinara, dar si de Oficiul Registrului Comertului (ORC). In paranteza fie spus, autorizarea la ORC a unei persoane fizice costa sase milioane de lei. Cata branza si cat lapte ar trebui sa vanda lelea Marie din Badon pana sa-si amortizeze… investitia? Protestatarii au invocat faptul ca masurile din ordin sunt masuri de distrugere a producatorului roman. In toate tarile Uniunii Europene taranii vand in piete si nu sunt supusi unor ordine de dictat. Ordin de dictat, pentru ca directorul ANSVSA, dl Radu Roates, nu s-a consultat cu producatorii si nici nu a dat un termen de cel putin sase luni pentru a dezbate proiectul, asa cum prevede legislatia. Printre altele, negociatorii protestantari au cerut si demisia directorului Roates. Dar ce va fi, vom vedea. Cert este ca ministrul Agriculturii, dl. Ilie Sarbu, invocand motive bine intemeiate, a decis anularea Ordinului nr.111/2008. Vorba aceea, „Orice minune tine… trei zile”. Chiar asa, cum sa stii ce produs cumperi, cand el este ambalat, iar mostra de degustare poate fi o cacialma? Cat despre eticheta… se poate scrie ca produsul a fost fabricat ieri si, de fapt, el s-a nascut in urma cu o saptamana. Abrogarea ordinului mai sus amintit nu inseamna ca produsele lactate si unele produse din carne nu trebuie sa indeplineasca anumite conditii de igiena si valabilitate. Inspectorii DSVSA Salaj, dupa spusele d-lui director Mircea Martin, vor controla zilnic pietele agroalimentare ale judetului. Dar, taranii au scapat de-o belea.
Liber la branzeturi in piata!
Articole
Au apărut noi modificări fiscale!
Executivul a aprobat, săptămâna trecută, o serie de modificări fiscale propuse de Ministerul Finanţelor, care vizează utilizarea instrumentelor naționale de digitalizare a administrației fiscale, precum și modificări în vederea combaterii evaziunii fiscale în domeniul produselor accizabile. De asemenea, sunt aduse clarificări în ceea ce privește aplicarea unor impozite. „În urma consultărilor cu reprezentanții mediului de afaceri, am adoptat o serie de măsuri care aduc mai multă claritate, transparență și eficiență în sistemul fiscal. În domeniul digitalizării, ajustările…
Mai mult...Statul ne cere din nou bani împrumut, pentru a cârpi deficitul bugetar
Românii pot investi, începând de luni, 9 decembrie, în titlurile de stat Tezaur, cu maturități de 1, 3 și 5 ani, cu dobânzi anuale de 6,45%, 7,20% și 7,60%. Titlurile de stat au valoare nominală de 1 leu și sunt în forma dematerializată. Între 9 decembrie 2024 – 9 ianuarie 2025, titlurile de stat pot fi cumpărate online, numai de către persoanele fizice care sunt înregistrate în SPV pentru titluri lansate prin intermediul unităților Trezoreriei Statului. Între…
Mai mult...