Intr-una din recentele seri am urmarit pe un post de televiziune nationala un fel de sondaj printre tineri privind gradul de cunoastere a valorilor culturale de catre acestia. Concluzia studiului a fost dezastruoasa. Marea majoritate a tinerilor considerau valori nationale personaje mondene care apar des in media. In capul lor se aflau de fapt asa-zisele vedete promovate de media si nicidecum valori, oameni care au realizat ceva pentru societatea in care traim sau s-au remarcat prin ceva pentru a deveni modele. Pe lista cu valori se situau Oana Zavoranu, Adela Popescu, Catalin Botezatu, Dan Bordeianu s.a. Nu zic ca aceste persoane in mediul lor nu sunt bine vazute, insa deocamdata nu pot intra in familia valorilor nationale. In sondajul cu pricina nimeni nu si-a adus aminte de Nichita Stanescu, Marin Preda, Toma Caragiu, Amza Pelea. Nimeni n-a spus nimic despre George Enescu sau Constantin Brancusi. Nici Eminescu n-a fost amintit. In schimb, un repondent sustinea sus si tare ca Ana Karenina a scris romanul „Lev Tolstoi”. Jurnalistii care au efectuat sondajul rosteau vorbe acuzatoare la adresa acestor tineri, dar de unde sa culeaga tinerii modelele in aceasta societate, daca nu din media. Oare cat de vinovati se simt patronii trusturilor de presa pentru aceasta viziune a tinerilor asupra valorilor nationale? Un parlamentar salajean a venit cu initiativa de a fi introduse ore de cultura in programele tuturor televiziunilor. Dar cine l-a bagat in seama? Desigur, schimbarea in bine a acestei situatii este o reformare a intregii media din Romania, dar sunt prea putine persoane care au puterea sa o faca.
„Lev Tolstoi” de Ana Karenina
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...