Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat că rata de absorbţie ar putea ajunge pană la sfarşitul anului la „minimum 15%” dacă se va decide de către Comisia Europeană in lunile următoare reluarea plăţilor pe unele dintre programele presuspendate. El a arătat, la finalul intrevederii de luni dimineaţă la sediul MAEur cu delegaţia comună de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, că rata de absorbţie de aproximativ 10% existentă la finalul lunii octombrie a rămas aproape neschimbată din luna iulie, de cand au fost intrerupte plăţile pentru cinci dintre programele operaţionale, acelea care au şi cele mai mari sume alocate – Transport, Mediu, Regional, Competitivitate Economică şi POSDRU.
„Nu uitaţi că această rată de absorbţie de aproximativ 10% a rămas neschimbată din 1 iulie, cand s-au intrerupt plăţile pentru cele cinci programe cu sumele cele mai mari alocate. Intre timp, au fost pregătite cereri de rambursare şi, in măsura in care vor fi reluate plăţile, aceste cereri de rambursare vor putea să fie transmise Comisiei Europene. Eu mă aştept ca in această situaţie rata de absorbţie să ajungă la un minim 15% pană la sfarşitul acestui an. Dar rămane de văzut, depindem de programele, de deciziile privind diferitele programe operaţionale şi de reluarea plăţilor pentru acestea”, a afirmat Orban, intrebat de jurnalişti cu privire la obiectivul de 20% rată de absorbţie fixat pentru 2012.
El a amintit că pentru programul de Mediu plăţile de către Comisia Europeană vor fi reluate in această lună, acest program neintrand in faza de presuspendare in octombrie, iar pentru programul operaţional regional (POR) există de asemenea „şanse bune” de a fi reluate rambursările pană la sfarşitul anului. Pentru POSDRU, reluarea plăţilor depinde de misiunea de audit a Comisiei Europene din această săptămană, pentru programul de Transport „mai avem totuşi speranţe”.
„Cea mai dificilă situaţie este pentru programul de Competitivitate Economică, unde abia anul viitor vom putea să intreprindem, să finalizăm măsurile necesare pentru a fi reluate plăţile”, a spus ministrul Afacerilor Europene.
O echipă de experţi ai FMI, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale, condusă de reprezentantul FMI Erik de Vrijer, se află in Romania in perioada 6-14 pentru a pentru a discuta cu autorităţile romane despre recentele evoluţii economice, politica fiscală şi monetară şi evoluţiile făcute in reformele structurale.
De Vrijer aprecia joi, la intrevederea de la Palatul Cotroceni cu preşedintele Traian Băsescu, că Romania va avea şi in 2013 o creştere economică „modestă”, el adăugand că aceasta va fi influenţată negativ de „dificultăţile in mobilizarea fondurilor europene pentru a finanţa investiţiile, care sunt cheia creşterii”, precum şi de amanarea reformelor structurale.