Desi legea spune clar ca doar cei care produc si sunt verificati temeinic primesc certificatul de producator agricol, realitatea este cu totul alta. Un cunoscut legumicultor din Lozna, Constantin Irimus, afirma ca in piata agroalimentara din centrul Zalaului, maxim zece la suta dintre comercianti sunt producatori agricoli autentici, restul sunt cu certificate de producator indoielnice si reusesc sa intre pe piata in dauna adevaratilor agricultori.
In piata antementionata, cu exceptia a catorva precupete din Crasna care vand rasaduri, la toate mesele gasesti rosii „romanesti” de la „serea” din Oradea, ori din Arad, ori din Satu-Mare, ardei umflati parca cu pompa, vinete cat franzela. Si toate aceste produse, pretind vanzatorii, s-au nascut din pamant romanesc. In realitate ele provin din Ungaria, din Austria si chiar din Turcia. Langa rosii si ardei se aflau banane, portocale, kiwi. L-am intrebat mai in gluma mai in serios pe vanzatorul cu rosii de la Oradea si cu banane si cu lamai, daca la Oradea cresc si citrice. S-a vazut incurcat si mi-a intors spatele. In paranteza fie spus, inspectorii de la Directia pentru Agricultura a Judetului Salaj n-au curiozitatea sa vada daca pe piciorul nostru de plai, pe gura noastra de rai se cultiva kiwi si portocale. Le sugeram sa treaca pe la tarabele din piata sa se dumireasca cum se acorda certificatele de producator si poate fac senzationale descoperiri.

Solutie pe jumatate

Fostul ministru al Agriculturii, Stelian Fuia, a recunoscut ca adevaratii fermieri sunt vitregiti de falsii producatori si ca sistemul prin care in prezent se acorda certificatele de producator este unul deficitar. „Una dintre solutiile pe care le luam in considerare pentru a rezolva aceasta problema este de a conditiona eliberarea acestui certificat de producator de o adeverinta eliberata de centrele APIA”, a declarat exministrul Agriculturii. Ce ne facem, insa, cu producatorii care cultiva legume pe suprafete mai mici de 30 de ari si care nu sunt luati in evidentele APIA?

Cat de romanesti?

Pretul legumelor si fructelor, chiar si in plin sezon, explodeaza, cand de fapt ar trebui sa vedem ieftiniri. Pe tarabe stau produse aduse din strainatate pe care scrie „100% romanesti”. Cum au ajuns vanzatorii sa ne spuna ca legumele si fructele sunt chiar din gradina lor? Foarte simplu: au obtinut certificate de producatori, contra cost, de la functionarii primariilor. Drept urmare, pe tarabe apar produse de import pe post de produse romanesti, iar pretul celor scoase la vanzare este aproape dublu fata de cel de producator.Efectul? Banii multi pe care ii platim cu totii pentru alimente.