Legea lui Predoiu "impunitate larga pentru" magistrati

rn

Doua prevederi controversate din proiectul de lege prin care se desfiinteaza Sectia Speciala introduse de ministrul justitiei, Catalin Predoiu, sunt criticate dur de magistrati, care sustin ca este încalcata independenta procurorului de caz si ca se concentreaza prea multa putere in mana unui singur om. In proiectul lui Predoiu se spune ca urmarirea penala a unui magistrat acuzat de fapte de coruptie se poate face doar cu avizul procurorului general, iar trimiterea în judecata doar cu avizul CSM. Doua asociatii profesionale ale magistratilor "Forumul Judecatorilor din România" si Asociatia "Initiativa pentru Justitie", printr-un comunicat au respins propunerile legislative ale Ministerului Justitiei, care in opinia acestora consolideaza un soi de "impunitate larga" pentru magistrati contrar Consitutiei.

rn

Bubuiug: "Eu nu sunt de acord cu nici o forma de imunitate, practic. Asta este parerea mea"

rn

Legat de aceste propuneri legislative, am dorit sa avem un punct de vedere al procurorului sef DIICOT Salaj, Dan Bubuiug. Acesta ne-a declarat urmatoarele si o sa vedeti ca, va fi mai greu sa nu fiti e acord: "Prin instituirea unei imunitatii, practic se pune o indoiala cu privire la corectitudinea si competenta, autoritatilor insarcinate sa efectueze anumite anchete. Pe de alta parte nu-i vad justificarea legala, pentru ca fiecare persoana are acces la instanta, chiar impotriva activitatii procurorilor, a oricarei activitatii de cercetare, oricarei anchete, poate ajunge in fata instantei de judecata care verifica. Deci, sunt cai de atac impotriva tutror masurilor luate in cursul urmaririlor penale. Prin urmare exista cenzura judecatorului si in privinta judecatorului de fond exista cenzura judecatorului de la instanta superioara. Imunitatile instituite nu sunt cerute de nici o norma internationala, dimpotriva. Normele privind dreptul la un proces echitabil (art.6 din CEDO) si orice alte norme care vizeaza privari de libertate, masuri preventive, cer autoritatilor nationale sa instituie cai de atac si acces la justitie, la instanta. Principalul meu argument impotriva unor asemenea imunitati, este faptul ca, prin intermediul lor se creeaza impresia ca autoritatile insarcinate sa desfasoare anumite anchete, fata de anumite persoane, nu sunt suficient de competente sa desfasoare anchetele respective, inc`t necesita o avizare speciala din partea altora autoritati sau unor procurori ierahic superior sa spun asa.

rn

"Magistratii trebuie sa fie egali ca orice cetatean in fata legii"

L-am intrebat pe procuror daca considera ca prin aceasta lege al lui Predoiu, se incearca o punere a magistratilor, a procurorilor sub controlul politicului. Bubuiug ne-a raspuns ca nu vede asa lucrurile: "Eu o vad ca instituirea unor garantii in plus in privinta magistratilor, garantii care nu exista in privinta altor cetateni, si magistrati trebuie sa fie egali ca orice cetatean in fata legii si nu trebuie sa aiba garantii speciale de cercetare, la fel cu nici orice alt functionar, inclusiv un demintar, parlamentar. Eu nu sunt de acord cu nici o forma de imunitate, practic. Asta este parerea mea"