Atat absolventii de gimnaziu, cat si cei de liceu, au dovedit la examenele din acest an ca intreg sistemul de invatamant nu functioneaza. Nici profesorii nu mai sunt ce-au fost odata, nici interesul pentru scoala nu mai exista pentru unii tineri. Si totul porneste de la o lege, de la asa zisa reforma a invatamantului, Legea Educatiei Nationale, care, intr-adevar, a „revolutionat sistemul”, care a intors pe dos Romania. Notele obtinute de elevii salajeni la testari au fost dezastruoase. Pentru ca nu au fost pregatiti. Nici ei, dar nici profesorii. Profesori care, sa nu uitam, in anii trecuti au obtinut note foarte mici la titularizare, dar care inca predau. In Salaj s-au inregistrat cele mai slabe rezultate din ultimii 20 de ani. Daca s-a ajuns ca patru licee sa nu aiba nici macar un elev care sa treaca bacalaureatul si daca s-a ajuns ca toti absolventii de gimnaziu sa intre la liceu, atunci suntem o societate defecta. S-a intrat la liceu cu 3,36, ceea ce da de gandit ce nota va obtine acel elev la bacalaureat. La fel ca in acest an. Poate 1, poate 2, sau poate 5. In ultimii 22 de ani s-au facut experimente pe sistemul de invatamant, ca intr-un laborator de chimie. Sa vedem care substante se potrivesc si care provoaca reactii. De data aceasta, combinatia de metodologii a explodat cu rezultate slabe. Ne mai permitem experimente cu cel mai important pilon al societatii? Odata, pe vremuri, exista un singur manual pentru toti, se dadeau note reale in timpul anului scolar si se organizau examene serioase de admitere la liceu si facultate. Acum, toata lumea are diplome. Chiar si de facultate. De aici si societatea bolnava, imbolnavita de fiecare ministru care s-a succedat la putere dupa Revolutie.
Legea Educatiei si-a dat examenul
Articole
Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise, susține ministrul educației, Daniel David
Ministrul Educației: Metodele de predare de tipul „stai jos și scrie” trebuie interzise. Directorii de școală să își monitorizeze profesorii Formula de predare în care îi spui elevului „stai jos și scrie după dictare” trebuie interzisă, dacă acel conținut dictat este în manuale sau în alte tipuri de suport, a anunțat ministrul educației, Daniel David. „Aici trebuie să fie acele mecanisme pe care le implementează inspectoratul, care organizează titularizarea, directorii de școală trebuie să își monitorizeze profesorii,…
Mai mult...În 2025, Bacalaureatul începe din ianuarie
Elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin luna aceasta probele de competențe ale examenului de Bacalaureat. O altă noutate față de anii anteriori este aceea că elevii vor putea să-și vadă lucrările după afișarea rezultatelor inițiale, înainte de a depune contestații. În perioada 27-29 ianuarie va avea loc evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română. În intervalul 29-31 ianuarie e programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă, în perioada 3-5…
Mai mult...