Curtea Constitutionala a decis vineri ca Legea descentralizarii, pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament in luna noiembrie, este neconstitutionala, admitand sesizarea formulata de parlamentarii PDL.
Judecatorii Curtii Constitutionale au constatat inadvertente in ceea ce priveste competentele transferate, dar si statutul juridic al bunurilor. Potrivit Mediafax, care citeaza surse din cadrul Curtii, descentralizarea priveste trei aspecte, respectiv competente, bunuri si bani transferate autoritatilor locale. In cazul competentelor, judecatorii CC au constatat ca acestea au fost mentinute in unele cazuri si la nivel central si la nivel local, fiind o suprapunere de competente, iar in alte cazuri masurile au generat mai degraba centralizarea acestora. La bunuri, au fost neclaritati privitoare la statutul bunurilor transferate din proprietatea statului in proprietatea unitatilor administrativ-teritoriale, potrivit surselor citate.
„PDL a avertizat in repetate randuri ca proiectul descentralizarii – asa cum a fost el conceput si asumat de puterea PSD-PNL – incalca grav articolele constitutionale privind organizarea statului roman, principiile functionarii administratiei publice locale si regimul proprietatii. Toate aceste semnale trase de PDL au fost ignorate in mod sistematic de Guvernul Ponta (…) PDL a incercat sa stopeze demersul USL care ar fi dus la veritabila feudalizare a tarii, cu judete transformate in mosii stapanite de presedintii de Consilii Judetene, deveniti vatafi care taie si spanzura. Descentralizarea lui Ponta si Antonescu ii improprietarea pe baronii locali in dauna comunitatilor. Era o sfidare a cetateanului, a primarilor si comunitatilor locale care ajungeau cu totii la mana unui politician devenit, prin lege, sef de plantatie. Descentralizarea marca USL era, in fapt, o impartire a tarii in zone de influenta PSD si PNL”, tine sa sublinieze PDL Salaj intr-un comunicat. emis vineri dupa decizia Curtii Constitutionale.