15 tineri IT-isti din Cluj Napoca au lasat luxul si atmosfera marelui oras pentru a petrece Craciunul in comuna Plopis, la Iaz, intr-o casa taraneasca, din lemn.
„Casa Biraitii” din Iaz a apartinut lui Dumitru Lupou a Vilii, fost primar al comunei Plopis intre anii 1910 si 1935. In anul 2012, Casa Biraitii din Plopis, cu nr. 180, a fost cumparata de familia Bodea Alexandru, nepot de-al primarului, si relocata la Iaz, in perimetrul Muzeului Ligiei Alexandra Bodea. Casa din pamant batut pe structura de lemn a fost inclusa intr-un proiect turistic si cultural „Acasa, de demult”, alaturi de alte trei case traditionale taranesti, vechi de peste 80 de ani. Casele au fost reconditionate cu materiale de constructie naturale, cu scopul de a fi conservate atat locuintele, cat si mobilierul, tesaturile de interior. Proiectul a fost finantat de Administratia Fondului Cultural National in Salaj si implementat de Centrul de Cultura si Arta al Judetului Salaj in parteneriat cu Centrul de Pregatire Profesionala in Cultura Bucuresti.
Acolo unde „mirosea tot timpul a placinte”
Casa de la Iaz a fost inaugurata in toamna anului trecut. La inaugurare a fost prezent si un stranepot al fostului primar si fostlui proprietar al casei, impreuna cu prietena si cu sora sa. Marius Lupou, stranepotul fostului primar din Plopis, locuieste in prezent in Cluj-Napoca si este asistent universitar la Universitatea Tehnica Cluj Napoca. Ligia Bodea, fiica actualului proprietar al „Casei Biraitii” a fost gazda tinerilor si ne-a relatat cum a fost organizat Craciunul in locuinta care face parte acum din patrimoniul cultural al judetului. Dupa inaugurare, Marius si-a exprimat intentia de a petrece Craciunul aici, in casa bunicii sale, „care mirosea tot timpul a placinte”. In copilarie, Marius a locuit in vacante cu bunica, in casa din Plopis”. Marius Lupou a venit impreuna cu prietena si sora lui Alexandra lupou, si alti prieteni informaticieni din Cluj Napoca. Au ajuns la Iaz in Ajun de Craciun si au ramas acolo pana a treia zi. Ligia Bodea ne-a spus ca tinerii au dorit sa ramana sa doarma toti in casa Biraitii, pe paturile cu saltele de paie si cearsafuri din panza de canepa, tesuta la razboi. S-au incalzit la focul din soba, au stat pe laita si au mancat preparate traditionale.
La Biserica si la colindat, in port popular
Ligia Bodea le-a imprumutat din frumoasele costume populare, specifice zonei, pe care le are in patrimoniul muzeului sau, si pe care tinerii le-au imbracat cu mandrie, la colindat si la biserica, in ziua de Craciun.
In seara de Craciun, masa era plina de mancaruri traditionale: pulpa de porc, gatita in cuptorul din curtea casei, sarmale, racituri, prajitura cu miere de prune si cozonaci. „In Ajun am primit colindatori, dupa care am mers cu totii, imbracati in portul popular, la colindat, in Plopis, la rudele lui Marius. In prima zi de Craciun, tot in costume populare, dimineata, am mers la Biserica, A doua zi de Craciun, au venit cu colinda oameni mai in varsta din sat care ne-au spus povesti despre obiceiuri de demult de Craciun, povesti de razboi si ne-au cantat colinde vechi. Au venit sa ne colinde rudeniile noastre, pentru ca eu si Marius suntem verisori de-al treilea”, ne-a povestit Ligia Bodea cum au petrecut tinerii sarbatorile de iarna la Iaz.
Pe un cunoscut site de socializare, informaticienii s-au mandrit fiecare cu modul traditional in care au petrecut sarbatorile de iarna din acest sezon. „Impresiile si le-au trecut fiecare intr-un caiet. Din ce mi-au spus, se bucura ca sunt primii care au locuit in casa si ca au petrecut Craciunul in acest fel. Au lasat sa se inteleaga ca mai doresc sa revina”, ne-a marturisit Ligia.