Discutiile si negocierile pe marginea viitoarei legi unice de salarizare a bugetarilor incing spiritele intre diversele categorii de lucratori la stat. Principalul aspect care nemultumeste mai pe toata lumea este cel referitor la echivalarea diverselor functii bugetare, orgoliile unor categorii fiind, astfel, mult afectate de modelul propus de Ministerul Muncii. Cei mai inversunati par lucratorii din invatamant care, prin vocile liderilor sindicali, se declara total impotriva plasarii pe aceeasi pozitie ierarhica a unui plutonier adjutant cu un profesor de liceu. Principalul argument invocat de sindicalistii din educatie este cel al studiilor pe care le-ar avea profesorul, dar nu si plutonierul.
Nici sefii plutonierilor – conducerea Ministerului Administratiei si Internelor, dar si cele de la Justitie si de la Externe, nu sunt de acord cu astfel de echivalari si solicita mentinerea legilor speciale de salarizare pentru aceste domenii. Si chiar daca, pe moment, raspunsul dat de conducerea Guvernului a fost negativ, cu siguranta se vor gasi portite in noua lege pentru satisfacerea acestei solicitari. O astfel de portita a fost anuntata, oarecum, de premierul Emil Boc la finalul penultimei sedinte de guvern, cand a precizat ca anumite sporuri vor putea fi incluse in salariul de baza, iar limitarea la 30% a sporurilor din totalul veniturilor salariale ar urma sa se aplice numai la cele necuprinse in salariul de baza.
Singurii care n-ar trebui sa aiba obiectii referitoare la viitorul sistem de salarizare sunt dascalii debutanti si medicii aflati la inceput de cariera, care lucreaza pe mai putin de 1.000 de lei pe luna si care au fost anuntati de Boc drept primii beneficiari ai unor majorari substantiale semnificative. Aceste majorari ar urma sa aiba loc incepand de anul viitor, concomitent cu inghetarea salariilor mari, astfel incat pana la sfarsitul anului 2012 raportul dintre salariul minim si cel maxim din sectorul bugetar sa nu depaseasca 1:15.
Lege unica, dar nu chiar pentru toti!
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...