Un sfert dintre copiii prescolari nu ajung pe bancile scolii, iar jumatate dintre cei din ciclul primar si gimnazial nu inteleg ce invata la scoala.

Lectura va fi introdusa obligatoriu din toamna, pentru elevii de gimnaziu. Masura este implementata in urma unui studiu ale carui rezultate sunt dramatice: unul din doi tineri citeste, dar nu intelege. Asta nu se intampla doar la romana, ci si la materii precum matematica si geografia.
Conducerea Ministerului Educatiei a prezentat la sfarsitul saptamanii o serie de masuri care urmeaza sa fie implementate de la inceputul noului an scolar. Una dintre acestea este rintroducerea orelor de lectura obligatorie pentru toate disciplinele. In invatamantul primar, lectura va fi trecuta explicit in programa, iar pentru ceilalti ani se va organiza o ora de lectura pentru materii ca limba romana, matematica, istorie si geografie.
In esenta, cand vorbesti despre ameliorarea rezultatelor la citit, matematica si stiinte, rezultatele se evalueaza la grupa de varsta de 15 ani, adica, vorbesti in general despre invatamantul obligatoriu, a precizat pentru Mediafax Oana Badea, secretar de stat in Ministerul Educatiei.

Elevii salajeni vor intelege mai bine ce au de invatat
Conform inspectorului scolar la limba si literatura romana, Marcel Lucaciu, in urma consfatuirilor din toamna, orele de lectura vor fi introduse si in Salaj, cu atat mai mult cu cat ultimele rezultate au aratat ca este necesar ca elevii sa inteleaga mai bine sarcinile pe care le au de indeplinit. Lectura este esentiala, cel putin la limba romana. Este bine daca se va aplica aceasta masura, rezultatele nu pot fi decat benefice, mai ales ca toate cunostintele se acumuleaza in limba romana, a mai precizat inspectorul scolar.
Initiativa este apreciata si de profesorii care predau stiinte exacte. In Salaj sunt inca scoli in care copilului ii este greu sa inteleaga un enunt. Sa nu mai vorbim de intelegerea din punct de vedere stiintific. Elevul trebuie sa priceapa in primul rand ce trebuie sa faca in problema. Asta este cel mai important. Daca din numarul total de ore alocate unei discipline reale, de exemplu, s-ar folosi o parte pentru insusirea limbajului de specialitate, elevii ar intelege mult mai bine materia, sustine Jecan Ioan, inspector scolar de matematica.

Obiective mari pentru 2020
Pe langa implementarea orelor obligatorii de lectura, reprezentantii MECTS isi propun sa reduca rata abandonului scolar la 11,3 la suta, de la 16,6 la suta cat a atins in prezent. Varianta pesimista a reducerii ratei de parasire timpurie a scolii pana in 2020 este de 13,4 la suta. Un alt obiectiv care urmeza sa fie atins pana in 2020 este cresterea numarului de prescolari cuprinsi in sistemul de invatamant obligatoriu la 95 la suta. In prezent doar 73,4 la suta dintre prescolari ajung pe bancile scolilor.