Legea armelor si munitiilor a fost modificata incepand de ieri pentru alinierea legislatiei nationale cu cea europeana si eliminarea deficientelor constatate in aplicarea legii vechi. Astfel, din legislatia comunitara au fost preluate definitiile armei de foc, a pieselor si componentelor esentiale, a fabricarii si traficului ilicit de arme, a activitatii armurierilor si intemediarilor, potrivit unui comunicat remis presei de catre Politia Romana. In noua lege a fost introdus conceptul de valabilitate al permisului de arma, ce va conduce la imbunatatirea modului de gestionare, prin constientizarea titularilor asupra obligatiilor ce le revin cu privire la acest document. O alta modificare importanta se refera la conditiile de acordare a dreptului de detinere, port si folosire a armelor cu gaze, aceasta categorie fiind supusa regimului autorizarii, similar armelor neletale de autoaparare cu bila de cauciuc. Mai mult, pentru toate categoriile de arme neletale (arme de autoaparare cu bila de cauciuc, arme cu aer comprimat si arme cu gaze) s-au stabilit conditii mai restrictive privind procurarea si detinerea acestora.
Pentru a detine o arma neletala, in primul rand, trebuie sa nu fii invinuit sau inculpat in cauze penale pentru anumite fapte savarsite cu intentie, prevazute de Codul penal si anumite legi speciale, si sa nu fii pericol la adresa ordinii publice, sigurantei nationale, vietii si integritatii corporale a persoanelor. O alta conditie este inexistenta unei situatii de anulare, in ultimii doi ani, a dreptului de procurare, detinere sau, dupa caz, port si folosire a armelor letale sau neletale supuse autorizarii. In cazul in care titularii au pierdut sau le-au fost sustrase in ultimii cinci ani arme letale si neletale, din motive imputabile lor, nu pot sa mai procure o arma neletala.
Permisul de arma are o valabilitate de cinci ani, termen care se calculeaza de la data eliberarii sau, dupa caz, de la data ultimei prelungiri. Aceasta se poate prelungi pentru o perioada de cinci ani, daca titularul indeplineste conditiile prevazute de lege, iar armele destinate folosirii au efectuata inspectia tehnica periodica. Permisul de arma confera titularului drepturile prevazute de lege si dupa radierea din acesta a armelor instrainate prin vanzare, donatie sau inchirieret, pana la expirarea termenului de valabilitate.
Conditii mai restrictive pentru detinerea armelor neletale
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...