La data de 8 decembrie 1920, avea să se consemneze primul atentat cu bombă din istoria României, atentat care s-a soldat cu morți și răniți și care a provocat panică în rândurile opiniei publice și politicienilor din țara noastră.

Atentatul a avut loc în clădirea Senatului la ora 14.40, când o bombă plasată de un grup comunist condus de Max Goldstein, a explodat, în sala de ședințe și a provocat moartea episcopului greco-catolic Radu Demetriu, a ministrului justiției Dimitrie Greceanu, rănirea senatorului Spiru Gheorghiu, a episcopului Nifon și a președintelui Senatului, generalul Constantin Coandă. Explozia după cum am mai spus, a avut loc în ziua de 8 Decembrie 1920, la ora 14.40 cu puțin înainte de reînceperea şedinţei de plen din Camera Senatului.

Dispozitivul explozibil folosit de atentatori era confecționat dintr-un obuz de artilerie, care fusese însă modificat şi căruia i se adăugase un ceas ce trebuia să declanșeze explozia la o ora stabilită. Astfel, la ora 14:30, când senatorii, aflaţi pe culoare erau chemaţi în Sala de Ședință a Senatului, s-a auzit o detunătură îngrozitoare ce a cutremurat zidurile şi a aruncat în aer mai multe pupitre, mese și scaune. Imediat se va produce o panică generală însoțită de ţipete şi strigăte de ajutor ale celor răniți. La câteva minute după atentat, toate ieșirile din Senat au fost blocate de corpul de gardă, pentru a se face percheziție persoanelor aflate în acel moment în clădire, fără însă a se descoperi atentatorul.

Ancheta demarată imediat de autoritățile române va duce la identificarea autorilor atentatului din Senatul României. Astfel, s-a stabilit că Max Goldstein, Saul Osias si Leon Liechtblau, membrii comuniști evrei, au plănuit atentatul, au fabricat bomba și au pus-o în sala Senatului, după care au fugit în Bulgaria. Ulterior s-a aflat că gruparea lui Max Goldstein nu era la primul atentat împotriva unor reprezentanţi de rang înalt ai statului român, ci cu aproape o lună înainte, ei încercaseră fără succes, să arunce în aer trenul în care se afla ministrul Constantin Argetoianu, un aprig opozant al comuniştilor din acea perioadă.

Aproape un an de zile le-a trebuit autorităților române ca să pună mâna pe Max Goldstein și pe complicii săi. După ce a fost capturat, Goldstein a fost judecat alături de complicii săi şi condamnat la muncă silnică pe viaţă, murind însă de pneumonie în 1924, în închisoarea de la Doftana.

Sursa informației: Lecția de istorie https://www.facebook.com/LectiaIstorie/