La data de 2 septembrie a anului 1442 a avut loc lupta de pe râul Ialomiţa încheiată cu victoria lui Iancu de Hunedoara, asupra turcilor aflați sub comanda beiului Rumeliei, Şehabedin Pașa.

Astfel, după victoria de lângă Sibiu de la sfârşitul lunii martie a anului 1442 contra turcilor, Iancu de Hunedoara a pătruns cu oastea în Ţara Românească şi a sprijinit urcarea la tron a domnitorului Basarab al II-lea, fiul fostului domnitor Dan al II-lea. Aflând despre această acțiune, sultanul Murad al II-lea a trimis împotriva lui Iancu o armată numeroasă, de peste 80 de mii de ostaşi, poruncind ca Ţara Românească să fie transformată în paşalâc, iar Transilvania să fie prădată. Pentru această acțiune, otomanii au trecut Dunărea şi s-au îndreptat înspre capitala Ţării Românești, Târgovişte.

Dar înainte de a ajunge acolo, o mare parte a armatei otomane s-a indreptat spre Brăila, iar ostaşii turci s-au răspândit după pradă . Iancu a trecut Carpaţii şi i-a întâmpinat pe otomani în ziua de 2 septembrie 1442 pe râul Ialomiţa în apropiere de Pasul Buzăului, într-un loc muntos şi strâmt unde turcii nu puteau să se desfășoare așa cum ar fi dorit. Bătălia s-a încheiat cu o strălucită victorie a lui Iancu de Hunedoara, care a capturat 10 mii de prizonieri, 500 de cămile, cai şi catâri, haine scumpe şi obiecte de preţ. Sultanul l-a mazilit pe beiul de Rumelia dar nu a putut stopa marşul victorios al lui Iancu, care a trecut la sud de Dunăre şi a învins orice rezistenţă otomană până în Serbia. Iar dacă până atunci Iancu de Hunedoara , în războul cu turcii dusese numai lupte defensive, el răspunzând rapid atacurilor otomane, victoria de pe râul Ialomiţa constituie un moment de cotitură în strategia de luptă a lui Iancu de Hunedoara, deoarece el nu va mai aştepta ca otomanii să-l atace, ci va trece Dunărea și îi va ataca pe turci pe teritoriul Bulgariei.

Trebuie amintit că ceastă victorie a adus pentru prima oară numele lui Iancu de Hunedoara în atenţia Occidentului, conducătorii țărilor europene văzând în el , cel mai bun comandant pentru lupta împotriva expansiunii otomane.

Sursa informației: Lecția de istorie https://www.facebook.com/LectiaIstorie/