La data de 16 septembrie 1920, pe la orele prânzului, o căruță trasă de cai a explodat în fața Băncii JP Morgan & Co. de pe Wall Street din centrul orașului New York. În urma acestei explozii un număr de 38 de persoane au fost ucise instantaneu și peste 500 au fost rănite, din care peste 150 au fost rănite grav.
Zgomotul aceste explozii a fost auzit în tot Manhattanul, iar in urma cercetărilor s-a stabilit că bomba a fost confecționată din aproape 50 de kilograme de dinamită si aproximativ 200 de kilograme de bile de oțel ce a amplificat și mai mult efectul devastator al acestei explozii.
La vremea aceea, explozia a reprezentat cel mai mare atac terorist din istoria SUA, atât în ceea ce privește numărul de victime și amploarea distrugerilor, dar și în ceea ce privește conotația acestui act, deoarece în acest atac a fost ucis grefierul șef al Băncii JP Morgan, William Joyce, fiind rănit de asemenea Junius Spencer Morgan, unul dintre fii lui John Pierpont Morgan Jr, cunoscutul bancher american de la începutul secolului XX .
Imediat după explozie Bursa de Valori Wall Street a fost închisă și a trebuit să treacă mai multe săptămâni până când tranzacțiile la această bursă să se desfășoare normal.
Dar întrucât nimeni nu și-a asumat responsabilitatea acestui atac cu bombă, Departamentul de Poliție din New York a luat în considerare o serie de motive posibile de executarea acestui atentat, motive ce cuprindeau atât încercarea de asasinarea a lui JP Morgan Junior, dar și tentativa de jefuire a clădirii Trezoreriei Federale, clădire ce era alăturată Băncii JP Morgan & Co. și unde se găseau peste 900 de milioane de dolari în lingouri de aur.
Trebuie amintit că imediat după producerea atentatului Poliția din New York a început ancheta, iar un prim suspect a fost Edwin Fischer, un fost avocat și jucător de tenis, ce era frecvent internat în spitalele psihiatrice. Bănuiala polițiștilor asupra avocatului s-a produs deoarece în corespondență cu prietenii , dar și în conversații cu străini, el prezisese o explozie pe Wall Street la jumătatea lunii septembrie. Însă cu toate acestea, după câteva cercetări s-a aflat că în data de 16 septembrie avocatul se afla în Canada, iar afirmațiile sale despre explozie au fost interpretate de anchetatori ca fiind o iluzie a bolii de care suferea, iluzie care s-a împlinit totuși prin coincidență.
Un alt suspect a fost un italian, Pietro Angelo, care a fost suspectat de un atac cu bombă comis în Washington în anul 1919 , dar care nu s- soldat cu victime sau pagube materiale. Dar nici împotriva acestuia nu s-au găsit probe care sa-l incrimineze, Pietro având un alibi în acest sens, la acea dată aflându-se în orașul Boston. În lunile care au urmat poliția newyorkeză nu a avut succes în găsirea autorilor, iar în final, după o anchetă ce a durat mai bine de doi ani, s-a ajuns la concluzia că atentatul a fost efectuat de anarhiști comuniști care doreau să spargă simbolurile capitalismului american, autorii acestui sângeros atentat nefiind cunoscuți nici până în ziua de azi.
Sursa informației: Lecția de istorie https://www.facebook.com/LectiaIstorie/