DNA a trimis în judecata in cinci ani 68 de demnitari – 14 ministri si fosti ministri, 39 de deputati, 14 senatori si un membru al Parlamentului European
rn
In seara zilei de luni, cand a fost revocata din functie, Laura Codruta Kovesi a publicat raportul de activitate în calitate de procuror-sef al DNA, în perioada mai 2013 – iulie 2018.
„În ultimii 5 ani DNA a trimis în judecata 68 demnitari: 14 ministri si fosti ministri, 39 deputati, 14 sentori si 1 membru al Parlamentului European. Dintre acestia au fost condamnati definitiv 37, dupa cum urmeaza: 9 ministri si fosti ministri, 21 deputati, 6 senatori si 1 membru al Parlamentului European. În aceeasi perioada de timp valoarea masurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde Euro. Procentul de achitari s-a mentinut la 10% fiind sub media europeana", se arata în raportul de activitate al Laurei Codruta Kovesi.
rn
DNA a atacat varful piramidei coruptiei
si a devenit model in Uniunea Europeana
rn
"Câstigarea încrederii publice s-a realizat prin faptul ca Directia Nationala Anticoruptie a aplicat legea în mod egal, nu a avut si nu are retineri în a atinge vârful piramidei retelelor de coruptie, indiferent de apartenenta politica sau calitatea oficiala a persoanelor cercetate si indiferent de averea detinuta de acestia. Directia Nationala Anticoruptie a devenit un model în lupta anticoruptie pentru mai multe tari din regiune. În Raportul anticoruptie al Uniunii Europene publicat în 2014, DNA este prezentata drept unul dintre cele 5 exemple de bune practici la nivelul Uniunii Europene”, scrie în raportul de activitate al lui Kovesi.
Fostul procuror-sef mai spune ca DNA a avut printre prioritati combaterea coruptiei în administratia publica locala si centrala, combaterea coruptiei în achizitii publice si retrocedari, combaterea fraudei în utilizarea fondurilor din bugetul national si european, instituirea masurilor asiguratorii si aplicarea confiscarii extinse,
rn
S-a incercat recuperarea a peste
doua miliarde de euro furati
rn
In ultimii 5 ani, valoarea masurilor asiguratorii institutite de DNA a fost de peste 2 miliarde de euro, spune Kovesi in raport.
Numai în anul 2016 s-au instituit masuri asiguratorii de peste jumatate de miliard de euro, cea mai mare valoare de la înfiintarea institutiei.
Tot în 2016, DNA a reusit sa instituie masura sechestrului cu privire la doua proprietati situate în Saint Tropez – Franta pâna la concurenta sumei de 5.066.300 de euro. Totodata, s-a instituit masura sechestrului si cu privire la doua imobile situate în Barcelona pâna la concurenta sumei de 534 310 de euro. Au fost formulate si solicitari de instituire a sechestrului în Cipru, Elvetia si Germania pâna la concurenta sumei de 1.737.417 de Euro.
Numarul rechizitoriilor a crescut în fiecare an. Spre exemplu, în anul 2016 a fost o crestere a numarului de rechizitorii cu 72 la suta fata de 2012, se mai arata în raport.