Lansarea in spatiu din largul Marii Negre a primei rachete romanesti, racheta „Helen”, nu a putut fi realizata nici sambata din cauza unor probleme la umflarea balonului, astfel ca operatiunea a fost amanata.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), in momentul in care balonul era umflat aproape in totalitate, acesta s-a rotit si din cauza curentilor aerul a inceput sa iasa. Specialistii puteau incerca sa-l aseze in pozitia initiala si sa-l umfle din nou, dar si-au dat seama ca operatiunea nu va mai putea fi realizata sambata deoarece soarele apunea.
Initial, lansarea primei rachete romanesti in spatiu era programata marti, 10 noiembrie, dar din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile evenimentul a fost reprogramat pentru sfarsitul acestei saptamani. Vineri, 13 noiembrie, urma sa fie facuta o noua incercare, dar si aceasta a fost abandonata tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Reprezentantii ARCA sustin ca este posibil ca urmatoarea tentativa sa fie realizata duminica, in cazul in care conditiile meteorologice o vor permite. Zborul rachetei Helen, proiectata si construita de ARCA, reprezinta ultimul antrenament in cadrul competitiei Google Lunar X Prize si, implicit, intrarea Romaniei in cercul tarilor care dezvolta programe spatiale de anvergura.
Helen este o racheta spatiala realizata in trei trepte, capabila sa atinga, in zbor suborbital, spatiul cosmic. Lansata in 2007, Google Lunar X Prize este o competitie internationala de astronautica ce vizeaza trimiterea pe Luna a unui robot avand capacitatea sa aselenizeze, sa se deplaseze pe suprafata Lunii pe o distanta de 500 metri si sa transmita imagini foto si video. Premiul pentru echipa castigatoare va fi de 30 milioane de dolari.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. Incepand din anul 2002, ARCA reprezinta unul dintre concurentii importanti inscrisi in cea mai prestigioasa competitie de astronautica – Ansari X Prize. ARCA participa, din 2008, in Competitia Google Lunar X Prize. Pentru a reusi sa intre in posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvolta sonda lunara ELE si racheta lansatoare de sateliti Haas. Haas este cel mai ambitios proiect de cercetare initiat vreodata de Romania. Pana in prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo si Haas-ELE.