Lansarea in spatiu din largul Marii Negre a primei rachete romanesti, racheta „Helen”, nu a putut fi realizata nici sambata din cauza unor probleme la umflarea balonului, astfel ca operatiunea a fost amanata.
Potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA), in momentul in care balonul era umflat aproape in totalitate, acesta s-a rotit si din cauza curentilor aerul a inceput sa iasa. Specialistii puteau incerca sa-l aseze in pozitia initiala si sa-l umfle din nou, dar si-au dat seama ca operatiunea nu va mai putea fi realizata sambata deoarece soarele apunea.
Initial, lansarea primei rachete romanesti in spatiu era programata marti, 10 noiembrie, dar din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile evenimentul a fost reprogramat pentru sfarsitul acestei saptamani. Vineri, 13 noiembrie, urma sa fie facuta o noua incercare, dar si aceasta a fost abandonata tot din cauza conditiilor meteo nefavorabile.
Reprezentantii ARCA sustin ca este posibil ca urmatoarea tentativa sa fie realizata duminica, in cazul in care conditiile meteorologice o vor permite. Zborul rachetei Helen, proiectata si construita de ARCA, reprezinta ultimul antrenament in cadrul competitiei Google Lunar X Prize si, implicit, intrarea Romaniei in cercul tarilor care dezvolta programe spatiale de anvergura.
Helen este o racheta spatiala realizata in trei trepte, capabila sa atinga, in zbor suborbital, spatiul cosmic. Lansata in 2007, Google Lunar X Prize este o competitie internationala de astronautica ce vizeaza trimiterea pe Luna a unui robot avand capacitatea sa aselenizeze, sa se deplaseze pe suprafata Lunii pe o distanta de 500 metri si sa transmita imagini foto si video. Premiul pentru echipa castigatoare va fi de 30 milioane de dolari.
Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) este o organizatie neguvernamentala, lider national in domeniul cercetarii aerospatiale. Incepand din anul 2002, ARCA reprezinta unul dintre concurentii importanti inscrisi in cea mai prestigioasa competitie de astronautica – Ansari X Prize. ARCA participa, din 2008, in Competitia Google Lunar X Prize. Pentru a reusi sa intre in posesia premiului de 30 de milioane de dolari, ARCA dezvolta sonda lunara ELE si racheta lansatoare de sateliti Haas. Haas este cel mai ambitios proiect de cercetare initiat vreodata de Romania. Pana in prezent, ARCA a dezvoltat trei mari programe: Demonstrator, Stabilo si Haas-ELE.
Lansarea in spatiu a rachetei Helen a fost din nou amanata
Articole
APIA: Fermierii pot cere banii de motorină
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează potenţialii beneficiari că până la data de 31 ianuarie 2025, inclusiv, se depun Cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru cantităţile de motorină achiziţionate şi utilizate în agricultură aferente trimestrului IV al anului 2024 (perioada 01 octombrie – 31 decembrie 2024). Cererile se depun la APIA Sălaj de către administrator/ reprezentantul legal sau împuternicitul acestuia, caz în care împuternicirea este emisă de către administratorul /reprezentantul legal…
Mai mult...Comisia Europeană a aprobat bani pentru fermierii români afectați de secetă. Cine primește banii
Comisia Europeană a aprobat o schemă de ajutor de stat în valoare de două miliarde de lei (400 de milioane de euro) pentru despăgubirea fermierilor români afectați de secetă. Vor primi sprijin financiar din acești bani producătorii agricoli care au fost afectaţi în mod direct de seceta severă din perioada septembrie 2023 – august 2024. Sumele sunt pentru culturi de grâu, triticale, orz, ovăz, rapiţă, floarea soarelui şi porumb. Pentru a beneficia de ajutoare financiare, producătorii agricoli trebuie…
Mai mult...