Președintele Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV), Valeriu Gheorghiță, a anunțat marți seara că, în contextul creșterii numărului de infectări cu coronavirus, vaccinarea populației generale, din etapa a treia, va începe mai repede în opt municipii din țară, între care și Zalăul.

Apar pe listă orașele Alba Iulia, Timișoara, Brașov, Baia Mare, Zalău, Petroșani, Cluj-Napoca și Giurgiu.

În aceste localități va fi posibilă programarea persoanelor din etapa a treia direct în platforma de programare, a afirmat Valeriu Gheorghiță într-o conferință de presă.

“În aceste localități menționate, va fi posibilă programarea inclusiv a persoanelor din etapa a treia, direct în platforma de programare, conform criteriilor de care fiecare persoană aparține. După cum știm, conform hotărârii de guvern care prevede criteriile de eligibilitate, ale strategiei naționale de vaccinare, în etapa a treia există o serie de subprioritizări și fiecare persoană care se programează va stabili criteriul și apartenența la acel tip de categorie populațională. De asemenea, vor mai fi deschise, în următoarele zile, în aceste municipii, centre noi de vaccinare, unde vom distribui vaccinul de la compania Oxford-AstraZeneca. Numărul de centre este variabil, în funcție de spațiile disponibile, la nivelul fiecărui municipiu și de resursa umană pe care fiecare municipiu o are disponibilă, ţinând cont că acest demers se face foarte rapid și nu avem un timp suficient de pregătire, tocmai pentru a beneficia, dacă vreți, de această perioadă în care putem să distribuim cu prioritate vaccinuri în municipiile afectate. De ce am ales această rată de incidență de peste 4,5? În primul rând, după cum știm, peste o rată de incidență de 3 la 1.000 de locuitori, localitatea respectivă intră în scenariul roșu și, din acest punct de vedere, se impun anumite restricții, care sunt hotărâte prin decizii și hotărâri ale Comitetului Național pentru Situații de Urgență. La o rată de incidență de peste 6, localitatea respectivă intră și are criterii de carantinare. Iar noi ne dorim ca, de la 4,5 rată de incidență, să putem interveni, din punct de vedere medical, prin accelerarea campaniei de vaccinare, în localitățile afectate, în demersul de a evita, dacă vreți, carantinarea localității respective”, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare.

Cu toate acestea, miercuri dimineața platforma nu permitea programarea persoanelor din etapa a treia, iar cei care au încercat să se programeze telefonic au aflat că, deocamdată, suntem tot în etapa a doua a vaccinării, iar etapa a treia nu a demarat, chiar dacă au menționat că au domiciliul într-unul din orașele din listă.

Legat de lista de așteptare, Valeriu Gheorghiță spune că aceasta va deveni operațională din 15 martie.

“Pe lângă centrele active, funcționale la acest moment, se vor regăsi în platforma de programare și celelalte centre care sunt prevăzute pentru actuala campanie de vaccinare, care urmează a fi operaționalizate și deschise pe măsură ce noi vom avea dozele disponibile. Începând cu luna aprilie, ne așteptăm la un număr mai mare de doze şi, o să vedeţi, o să fie transmise aceste informații. (…) În ceea ce privește bilanțul activităților de vaccinare, din data de 27 decembrie până pe 8 martie, au fost recepționate în România aproximativ 2.799.000 de doze de vaccin, de la toate cele trei companii producătoare”,a adăugat Gheorghiță.

Etapa a treia de vaccinare cuprinde populația generală, dar are unele categorii prioritare. E vorba despre persoanele care îşi desfăşoară activitatea în cadrul unor unităţi, operatori economici cu risc ridicat de infectare a personalului propriu şi a persoanelor deservite, din următoarele domenii de activitate: lucrătorii din industria extractivă; lucrătorii din industria prelucrătoare; lucrătorii din hoteluri şi restaurante; lucrătorii din domeniul de întreţinere corporală, coafură şi alte activităţi de înfrumuseţare; lucrătorii din domeniul spectacole, activităţi culturale şi recreative; lucrătorii din sistemul financiar, bancar şi din domeniul asigurărilor, cu precădere a celor care au contacte directe cu publicul şi a celor care prestează servicii esenţiale de plăţi, administrare cont şi investiţii şi operează infrastructuri critice naţionale, precum şi personalul critic de suport al acestora; persoanele cazate în centrele regionale de proceduri şi cazare ale solicitanţilor de azil aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări; persoanele cazate în centrele pentru cazarea străinilor luaţi în custodie publică aflate în subordinea Inspectoratului General pentru Imigrări; persoanele private de libertate; persoanele care asigură infrastructura de comunicaţii; lucrătorii din domeniul muzeal şi al colecţiilor publice; lucrătorii din biblioteci; casierii şi ceilalţi lucrători din magazinele de retail alimentar.

Populaţia pediatrică, în funcţie de evoluţia epidemiologică şi de caracteristicile vaccinurilor aprobate pentru utilizarea la persoanele cu vârsta sub 18 ani, intră tot în etapa a treia de vaccinare.