Diferendele din cadrul USL de la Buciumi au ajuns la Tribunal. Consiliul Local nu s-a constituit dupa trei tentative esuate, iar acum doar instanta poate valida noii alesi. Sau poate dispune reorganizarea alegerilor

Constituirea Consiliului Local al comunei Buciumi este blocata, cei 11 consilieri alesi in 10 iunie nereusind sa ajunga la un numitor comun in trei incercari consecutive de constituire. Problema a ajuns in instanta de contencios administrativ de la Tribunalul Salaj, care are la dispozitie 30 de zile pentru a da o solutie – de validare sau de invalidare a noului consiliu ales.
Filmul problemelor aparute la Buciumi – ramasa singura comuna salajeana fara consiliu constituit – a inceput pe fondul neintelegerilor aparute in USL. Liberalii au participat la alegeri cu candidat propriu, primarul in exercitiu Ioan Holhos, in vreme ce partenerii lor de alianta au decis sa sprijine un alt candidat, pe cel de la PP-DD, care a si castigat alegerile. In urma votului dat de locuitorii comunei Buciumi, Consiliul Local s-a faramitat extrem de mult, intre cinci partide. PNL si PDL au obtinut cate trei mandate, cate doua au obtinut PSD si PP-DD, in vreme ce un mandat a fost obtinut de PRM. La prima strigare de constituire, la Buciumi nu a fost cvorumul necesar de doua treimi dintre consilierii alesi, astfel ca s-a amanat sedinta cu trei zile, potrivit ordinului prefectului judetului Salaj. La cea de-a doua tentativa de constituire, s-a intrunit cvorumul necesar, s-a desemnat o comisie de validare de cinci membri, insa comisia a propus invalidarea unor alesi pe motiv de traseism politic, fara insa a avea dovezi scrise de la partidele care ii sustin. S-a supus la vot propunerea comisie de validare, moment in care sase dintre consilieri au parasit sedinta si s-au incetat lucrarile. Duminica trecuta a fost cea de-a treia tentativa de constituire a Consiliului Local la Buciumi. Toti cei 11 consilieri s-au prezentat la sedinta, s-a propus o noua comisie de validare formata de data aceasta din trei persoane, care a procedat din nou la verificarea dosarelor si a propus validarea tuturor consilierilor. Insa, cand s-a ajuns la vot pe fiecare consilier in parte, nu s-a reusit obtinerea majoritatii de sase voturi. Pentru ca era a treia tentativa de constituire, fara a se putea constitui, s-a luat hotararea de invalidare a tuturor consilierilor locali proaspat alesi.
Potrivit legii, cei direct interesati au avut la dispozitie cinci zile pentru a contesta hotararea de invalidare a tuturor consilierilor, in contencios administrativ. Liviu Stirb, presedintele PSD Buciumi, spune ca toti cei 11 consilieri au contestat la Tribunal hotararea individuala de invalidare. Urmeaza ca instanta sa se pronunte asupra acestei spete in 30 de zile. In cazul in care instanta considera intemeiate hotararile de invalidare ale celor 11 consilieri, se poate ajunge chiar la reorganizarea alegerilor.

Fiecare arunca vina pe celalalt

Neintelegerile au pornit din sanul USL, cand s-a produs ruptura din cauza candidaturii produse de PNL. Liberalii l-au pastrat drept candidat pe Ioan Holhos, care a pierdut alegerile. Acuzatiile merg spre Liviu Stirb, care l-ar fi sustinut pe candidatul PP-DD. Acum, neintelegerile sunt agravate de functia de viceprimar. Liberalii au ajuns la o intelegere cu cei de la PDL si, impreuna, au majoritatea in Consiliul Local, de sase voturi. Insa, la validare, cel supus validarii nu are drept de vot, ceea ce face ca numarul voturilor pentru liberali si pedelisti sa fie insuficient – doar cinci. Pe de alta parte, alianta PDL-PNL ar vrea sa-l propuna de viceprimar pe Ioan Holhos, in vreme ce restul de cinci consilieri nu mai vor ca Ioan Holhos sa fie la primarie, sub nicio forma sau functie.
“A fost o ambitie a celor de la PNL si de la PDL sa-si impuna viceprimar, pe Ioan Holhos, cu toate ca nimeni nu-l mai vrea. Actualul primar vrea sa fie viceprimar, ori toata lumea spune ca ar fi cazul sa ne lase in pace”, a declarat pentru Graiul Salajului liderul PSD Buciumi, Liviu Stirb. Pe de alta parte, Ioan Holhos spune ca toate se intampla doar din vina lui Stirb, care “ii suceste capul baiatului care a iesit primar. Asculta de el si nu face bine. Imi pare rau de situatia creata”.
Alin Demle, presedintele PP-Dd Salaj, spune ca situatia e complicata pentru ca nu se inteleg cei din cadrul USL. “Este ceva care nu functioneaza in cadrul aliantei USL, iar pe alta parte, liberalii s-au aliat cu PDL-ul si sustin acelasi candidat”.

Deocamdata ramane primar tot fostul

Pentru ca nu s-a putut constitui Consiliul Local al comunei Buciumi, noul primar ales nu isi poate intra in exercitiul functiunii. Legea prevede ca cel ales devine primar odata cu depunerea juramantului in fata Consiliului Local, care nu s-a mai constituit. In acest moment, functia de primar este exercitata tot de fostul primar liberal, Ioan Holhos.