Comisia de cod electoral a decis ca viitoarele alegeri parlamentare sa se desfasoare In baza unui sistem de vot mixt – jumatate dintre colegii sa fie prin vot uninominal si cealalta jumatate pe o lista de compensare. Autoritatea Electorala Permanenta urmeaza sa faca propuneri pentru reglementarea acestui proiect. Noul sistem de vot mixt va avea urmatorul mecanism de functionare: candidatul care obtine cel mai mare numar de voturi primeste mandatul de parlamentar. Redistribuirea locurilor ramase neocupate se va face pe baza listelor de partid, respectiv candidatii care nu castiga direct vor fi numiti de partide pe sistemul de liste. In functie de numarul de voturi primite, fiecare partid va obtine un procentaj care se va calcula la nivel national. In functie de acest procentaj se va face redistribuirea mandatelor. Astfel, Romania va fi Impartita Intr-un numar de colegii egal cu jumatate din numarul parla-mentarilor. Fiecare alegator va primi patru buletine de vot: doua pentru Senat si doua pentru Camera Deputatilor. Pentru fiecare Camera, alegatorul va vota atat pentru candidatii In colegiul respectiv, pe unul dintre buletine, cat si pentru lista fiecarui partid, pe al doilea buletin de vot. Candidatii care castiga In colegii devin parlamentari. Restul locurilor vor fi Impartite direct proportional cu numarul de voturi obtinute de fiecare partid.
PDL a cedat din nou in fata maghiarilor
UDMR este cu certitudine formatiunea care face jocurile in acest moment in ceea ce priveste temele politice ale momentului. Maghiarii si-au dorit un sistem mixt de compensare si l-au obtinut. Presedintele UDMR Salaj, deputatul Seres Denes, sustinea ca ^sistemul de vot proportional pe liste este cel mai democratic si asta pentru ca sistemul uninominal nu functioneaza^. Din nou, PDL a cedat presiunilor UDMR. Ac-tualul ministru al Economiei, Lucian Bode, declara ca opteaza pentru ^alegerile parlamentare desfasurate dupa sistemul de vot uninominal pur^. Intr-o conferinta de presa, de-putatul pedelist chiar ii ironiza pe cei din USL, despre care spunea ca ^si-ar dori vot pe lista, pentru ca asa a propus parintele spiritual al PSD – Ion Iliescu^.
USL va propune in plen uninominalul pur
PDL si aliatii sai au votat Impotriva sistemului uninominal pur, sistem propus de catre USL. „n urma acestui vot, pentru ca erau necesare doua treimi pentru a se adopta o formula, s-a ajuns la varianta de compromis a unui vot mixt de colegii uninominale si lista, doar pentru a se renunta la actualul sistem. Deputatul PNL Mirel Talos spune ca ^votul reprezentantilor puterii arata insa demagogia propagandei Basescu-PDL privind reformarea sistemului electoral^. ^De ani de zile, atat Traian Basescu, cat si PDL proclama pe toate canalele media ca sustin votul uninominal. Coalitia de guvernare una sustine, dar alta face In ceea ce priveste legea electorala. Nici PDL, nici UNPR nu sunt de fapt interesati de votul uninominal, desi public declara tocmai contrariul. Sunt convins ca nici acum propaganda portocalie nu Isi va asuma responsabilitatea pentru votul din Comisie, ci va sustine ca nu PDL s-a opus uninominalului, ci colegii din Coalitie^, a declarat Talos. Potrivit liberalului, USL va propune in plen, atunci cand se va dezbate legea electorala, sistemul uninominal pur, anume obtinerea mandatului de parlamentar de catre candidatul cu cele mai multe voturi, sistem similar celui de alegere a primarilor.