Legislatia romaneasca in ceea ce priveste garantia ce trebuie acordata produselor comercializate nu este foarte clara in privinta pieselor auto la mana a doua. Un control al inspectorilor de la Protectia Consumatorilor, insotiti de presa, ne-a aratat ca unii comercianti de piese auto rezultate din dezmembrari nu cunosc legea, cu toate ca acorda garantii. Pentru produsele noi, conform legislatiei, se acorda o garantie de doi ani, iar pentru cele la mana a doua, o garantie de un an. Pe de alta parte, legislatia mai prevede si o garantie comerciala pentru piesele second care poate fi practicata de operatorii economici si stabilita de acestia, cu conditia sa fie redactata.
Prima societate verificata saptamana trecuta de inspectorii OPC a fost Balti Dob SRL Zalau. Patronul acorda, pentru piesele din dezmembrari, un certificat de garantie, scris de mana, de 30 de zile. Preturile practicate erau afisate, ansa, ca oricare comerciant din domeniu, mai negociaza. SC Mivas-Trans Corporation SRL Zalau acorda garantii de o luna sau doua, in functie de uzura piesei, iar Andmark SRL Zalau, de 30 de zile. La societatea din urma inspectorii au mai constatat ca nu erau afisate preturile la toate produsele expuse spre comercializare si ca firma inca nu avea emisa autorizatia tehnica de la RAR, patroana precizand ca toate documentele sunt depuse la RAR. Auto Vip SRL din Panic nu avea preturile afisate la piesele comercializate, iar in ceea ce priveste garantia, patronul spunea ca acorda o garantie de la cateva luni la un an. Depinde de piesa. Nu cunostea nici el prevederile legale an aceasta privinta. Si nu avea un model de certificat de garantie care sa-l prezinte inspectorilor. Acesta risca o amenda cuprinsa antre 1.000 si 3.000 de lei daca nu face dovada ca acorda garantii.
La piesele auto din dezmembrari, garantia… intre lege si tocmeala
Articole
Au păcălit statul 13 ani, prin evaziune fiscală. Doi sălăjeni, trimiși în judecată
Doi sălăjeni au fost trimiși în judecată de procurori, acuzați de evaziune fiscală în formă continuată. Potrivit anchetatorilor, aceștia ar fi fentat bugetul de stat cu aproape 400 de mii de lei, prin omiterea înregistrării în contabilitate a unor operațiuni efectuate și a veniturilor obținute. Faptele s-ar fi petrecut pe parcursul a peste 13 ani, din 2007 până în 2020. Potrivit procurorilor, în această perioadă, C.G.D. și C.V.M., în calitate de administratori de fapt ai firmelor M.P.…
Mai mult...Ion Iliescu și Petre Roman, acuzați de infracțiuni contra umanității pentru Mineriada din 1990
În dosarul denumit generic ”Mineriada din 13-15 iunie 1990”, procurorul de caz din cadrul Secției parchetelor militare a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dispus, în cursul zilei de miercuri, 15 ianuarie, punerea în mișcare a acțiunii penale față de 2 inculpați sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității: Ion Iliescu, la data faptelor președinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Națională și președinte ales al României, și Petre Roman, la data faptelor,…
Mai mult...