Tuberculoza este o boala grava, infecto-contagioasa, produsa de bacilul Koch. Boala poate afecta oricare din partile corpului, dar cea mai frecventa localizare este la nivelul plamanului. Principala sursa de transmitere este cea aeriana si mai rar cea digestiva. Sursa principala o constituie omul bolnav cu tuberculoza pulmonara, care elimina bacilii tuberculosi, cel mai frecvent prin tuse sau stranut. O alta sursa de transmitere este animalul bolnav, care poate transmite boala prin laptele netratat termic corespunzator.
Simptomele tuberculozei: tuse persistenta cu o durata mai mare de 3 saptamani; pierderea in greutate; oboseala; lipsa poftei de mancare; febra; transpiratii nocturne; greutate an respiratie (dispnee); uneori poate aparea expectoratie cu sange. Persistenta acestor simptome trebuie sa alarmeze pacientul sa se prezinte de urgenta la medic! Tratamentul tuberculozei dureaza de regula 6-8 luni, insa durata se poate modifica in functie de gravitate si localizare. Tratamentul este obligatoriu si GRATUIT, inclusiv pentru persoanele neasigurate.
In judetul Salaj, in anul 2007, s-au inregistrat 202 cazuri de bolnavi noi inregistrati, iar in 2008 erau 193 de bolnavi noi inregistrati, cifre care situeaza judetul in randul judetelor cu o incidenta constant sub media pe tara. Tuberculoza tratata la timp si corect se vindeca!
24 martie – Ziua Mondiala de lupta impotriva tuberculozei
Articole
Postul Sfintei Marii
”Dacă lumea ar posti, nu s-ar mai face arme, n-ar mai fi războaie, tribunale și închisori. Postul i-ar ajuta pe toți să se înfrâneze, nu numai de la mâncare, ci să izgonească iubirea de arginți, lăcomia și orice vicleșug.” (Sfântul Vasile cel Mare) Dragi cititori, a început postul Adormirii Maicii Domnului, cunoscut în popor și sub denumirea de postul Sfintei Marii. Acesta durează două săptămâni și se încheie în data de 14 august, înainte de marea sărbătoare…
Mai mult...Solidaritatea
Ziua bună, dragi cititori! Într-o veche istorisire, doi soldați traversau, noaptea, o pădure înzăpezită. Atacați de o haită de lupi, ei s-au așezat spate în spate și s-au apărat reciproc. Astfel, fiecare a avut o perspectivă diferită asupra pericolului, dar, alegând să rămână împreună și să conlucreze, și-au putut salva viețile. Ce anume i-a salvat pe cei doi? Răspunsul este simplu și vădit: solidaritatea. Dacă aruncăm o privire pe rețelele de socializare la ecourile unor știri, dacă…
Mai mult...