Anul acesta, 2020, taticii au fost serbati duminica, 10 mai.

rn

In toate tarile de pe glob, Ziua Tatalui subliniaza rolul si importanta tatalui in viata de familie.

rn

Sarbatorirea Zilei Tatalui a devenit legala in Romania din 2010 si este celebrata o data pe an.
Fiind o sarbatoare relativ moderna, traditiile privind celebrarea ei difera nu doar de la o tara la alta, ci si de la o comunitate la alta sau chiar de la o familie la alta.
Astfel, in tara noastra, Ziua Tatalui este sarbatorita la o saptamana dupa Ziua Mamei, care nu este pe 8 martie, asa cum, in mod eronat, multi dintre noi credem. In fiecare an, Ziua Mamei este in prima duminica din luna mai.

rn

Datele calendaristice in care se va sarbatori Ziua Tatalui in urmatorii ani sunt urmatoarele:

rn

9 mai 2021, 8 mai 2022, 14 mai 2023, 12 mai 2024, 11 mai 2025 si 10 mai 2026.

rn

Evenimentul dedicat tatilor a fost celebrat prima oara in România, pe 9 mai 2010.
In Romania, propunerea legislativa pentru instituirea acestei zile a fost adoptata de Senat, la 9 iunie 2009, si de Camera Deputatilor, la 29 septembrie 2009, Legea nr. 319/2009 fiind promulgata la 13 octombrie 2009.

rn

Pana in acel an, Romania fusese printre putinele state care nu avea o astfel de traditie in mod oficial, iar prin instituirea Zilei tatalui, este evidentiat rolul jucat de tata in viata copilului sau, in familie, dar si in societate.
Zilele tatalui recunoscute oficial variaza de la tara la tara, potrivit site-ului https://www.timeanddate.com/.
Astfel, in Canada, Marea Britanie si SUA este marcata in cea de-a treia duminica a lunii iunie; in Australia si Noua Zeelanda – in prima duminica din septembrie; in Brazilia – in cea de-a doua duminica din august.

rn

Care este rolul tatalui? Ce inseamna un tata implicat?

rn

Si mama, si tatal sunt importanti pentru copilul lor, pentru dezvoltarea lui. Rolul mamei este unul evident, legatura cu ea reprezinta relatia primara, cea la care copilul se va raporta permanent.
Un tata prezent in viata fiului sau reprezinta un model de barbat la care acesta se poate raporta – puterea de a-si proteja familia, modul in care isi construieste o relatie de cuplu, cum percepe si se comporta cu femeile, cat de implicat este in rutinele de zi cu zi, cat ii este de la indemana sa exprime emotii si care este viziunea lui despre aceasta latura.
Pentru o fiica, relatia cu tatal va modela imaginea despre masculinitate pe care aceasta si-o defineste, daca se va simti valoroasa si apreciata ca femeie.

rn

Cercetarile (Hoffman,1999) arata ca implicarea tatalui in rutina de zi cu zi a cresterii copilului este asociata cu performante scolare mai bune. Mai multe studii (Gottman, Katz, & Hooven, 1997, Rah and Parke, 2008) au aratat ca implicarea tatalui, timpul si calitatea experintelor pe care acesta le are cu copilul sau influenteaza direct si pozitiv calitatea relatiilor sociale, integrarea in grupul de prieteni ai copilului.

rn

In legatura cu fetele, implicarea tatalui are ca efect diminuarea credintelor cu privire la diferentele de gen si rolurile rigide ale femeii sau ale barbatului. Ceea ce, ulterior, le va permite fetelor, devenite femei, sa fie ele insele mai flexibile cu privire la rolul lor de mama si sotie.

rn

De asemenea, prezenta tatalui in cresterea fetelor reprezinta un factor de protectie fata de implicarea in comportamente sexuale riscante la adolescenta (Ellis, 2012). In ceea ce ii priveste pe baieti, prezenta si implicarea tatalui va avea ca efect la adolescenta reducerea comportamentelor problematice, cu risc crecut – delicventa, consum de droguri si de alcool (Cobb-Clark, 2014).

rn

Absenta tatalui sau slaba sa implicare pune presiune asupra mamei – creste timpul pe care aceasta il aloca copiilor, pune presiune pe calitatea interactiunilor pe care mama le va avea cu copiii si, nu in ultimul rand, pentru mamele singure, absenta tatalui conduce si la presiune financiara.

rn

Pentru parintii divortati, faptul ca tatal nu locuieste cu copiii conteaza foarte mult si il face sa se indeparteze de acestia.

rn

Cei doi parinti trebuie sa-si asume echilibrat cresterea copilului lor, avand grija de relatia de cuplu, permintandu-si unul altuia sa fie implicati in viata copilului, fara ca acest lucru sa devina subiectul unei lupte de putere.

rn