Pana in 2030, potrivit viitoarei legi a pensiilor, varsta de pensionare a femeilor va creste de la 55 la 65 de ani. Schimbarile care vor aparea prin noua legislatie au fost cerute de Fondul Monetar International, alaturi de alte legi care sa duca la scaderea cheltuielilor bugetare. Reforma pen-siilor nici pe departe nu are darul de a-i linisti pe romani; din contra, taie in carne vie. Nu a fost suficient ca pana acum dupa zeci de ani de truda cinstita varstnicii s-au vazut nevoiti sa-si dramuiasca veniturile in cel mai umilitor mod. Au trait in conditii nedemne, au renuntat la hrana sau medicamente pentru a-si plati facturile la utilitati, pentru ca acum o mana de oameni, fie ei si din afara tarii, sa ne joace pe degete. Oficialii nostri, care asemeni strainilor au pus aceasta ghilotina pe gatul nostru, fara nici o tresarire, sunt de acord cu tot ce li se cere. Ei chiar dau exemple de tari care s-au si raliat noilor impuneri, cum ar fi Grecia sau Spania, unde varsta de pensionare este majorata pentru 67 de ani. Mai rau, spun ca in Suedia varsta de pensionare este de 65 de ani inca din 1976, iar in Danemarca a crescut la 67 in urma cu trei ani. Numai ca acolo speranta de viata este pe masura.
Din pacate, nici europenii, nici mai marii nostri nu vor avea de suferit efectele pensi-onarii la varsta de 65 de ani. Unii nu vor mai apuca anul 2030, pentru ca deja sunt inaintati in varsta si prea putin le-a pasat de ce vor avea altii de tras dupa ce legea se va pune in aplicare. Altii, mai tineri, chiar daca vor ajunge la limita maxima, dupa ani de bunastare in sistemul bugetar, in adminstratia centrala vor arata mai proaspeti si mai putin stresati decat cei care au lucrat in invatamant, sanatate, economie, industrie, transporturi ori agricul-tura. Daca ar fi sa ne imaginam cum va arata peste cativa ani o dimineata din timpul saptamanii, cand cu elan patriotic merge lumea la serviciu, vom vedea valuri-valuri de batranei, sprijiniti in carje, bombanind ca nu s-au odihnit destul in noaptea respectiva, ori ca ii dor ingrozitor salele. Si ne vom intreba cu ce rost si folos vor lucra ei, neputinciosi si slabiti de boli si de ani? Si dupa tot acest efort, se va pune la socoteala si faptul ca speranta de viata la barbati este de 67 de ani, iar la femei de 71, adica dupa atingerea varstei de pensionare oamenii nu vor mai apuca sa se bucure decat prea putin de timpul liber si de banii cu care au cotizat la fondul de pensii.
La lucru cu carja sub brat
Articole
Toți elevii vor avea acces la programele Cercetașilor României – Protocol cu Ministerul Educației
Ministerul Educaţiei a semnat un protocol de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR), a anunțat ministrul Ligia Deca. Această inițiativă își propune să ofere elevilor acces mai facil la activități și programe oferite de Organizație, menite să completeze educația formală și să promoveze un stil de viață activ, sănătos și responsabil față de mediu. „Am semnat protocolul de colaborare cu Organizaţia Naţională Cercetaşii României (ONCR). Sprijinim, astfel creşterea participării tinerilor în programele oferite de ONCR, complementare…
Mai mult...Scrisoare de mulțumire pentru toate educatoarele
Pregătirea unei serbări de Crăciun cu preșcolari – un efort nevăzut, dar de neprețuit În tradiția nescrisă a învățământului preșcolar, apropierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin minunata Serbare de Crăciun susținută de cei mici.În spatele unei serbări de Crăciun reușite, în care cei mici strălucesc pe scenă, cu costume impecabile, poezii învățate și colinde cântate cu emoție, se află o muncă susținută și dedicată a educatoarelor. Deși acest efort este de multe ori invizibil, rezultatele sunt…
Mai mult...